Naslovna // Kultura // Književni klub “Đura Jakšić” obeležio 65 godina postojanja i uspešnog rada

Književni klub “Đura Jakšić” obeležio 65 godina postojanja i uspešnog rada

Tim povodom, uz poštovanje svih mera bezbednosti, na prigodnoj svečanosti uručene su zahvalnice istaknutim pojedincima i organizacijama za doprinos radu ove ustanove

Foto: TV Kopernikus

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini obeležio je proteklog četvrtka, prigodnom svečanošću, veliki jubilej: 65 godina postojanja i uspešnog rada.

Tim povodom, uz poštovanje svih mera bezbednosti zbog pandemije korona virusa, upriličena je dodela priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama, koji su doprineli radu ove institucije kulture u proteklom periodu, a njih je bilo kako iz Jagodine, tako i iz drugih gradova Pomoravskog okruga. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, istakla je da je ovaj trenutak za njih veoma značajan:

-Ovih 65 godina velika su obaveza, ali i velika čast. Ponosni smo svi iz uprave, ali i ja kao predsednica. Malo je ovakvih klubova i asocijacija ovakve vrste u Srbiji, tako da je ovaj jubilej svakako za poštovanje. Ove godine smo povodom jubileja, pošto je čitava godina bila u tom maniru, dobili mnogo čestitki od pojedinaca i organizacija koje su nama slične. Primili smo i puno čestitki iz bivših republika Jugoslavije. Zahvalila bih se i lokalnoj samoupravi koja je na svaki mogući način pomogla rad ovog književnog kluba i u ova zla vremena. Ovako slavimo književnost, pisanu reč i život. Ja se nadam da ćemo se i u budućnosti radovati nekim novim jubilejima –istakla je Bihler.

Književnik Boris Stojanov tokom uručivanja priznanja: Foto TV Kopernikus

Događaju su prisustvovali brojni prijatelji i saradnici kluba koji su istakli da su rad i postojanje ove ustanove jako značajni za razvitak kulture u Jagodini:

-Svakako da nešto što traje šest i po decenija vredi. Književni klub „Đura Jakšić“ pravi je rasadnik talentovanih pomoravskih pisaca, a značajno je i to što na određen, umetnički način oslikava ono što se dešava u Pomoravlju. Svaka ustanova u Srbiji, pa i na celom Balkanu, poželela bi da ima tako nešto –rekao je Ljubiša Bata Vujić, direktor Kopernikus RTV Jagodina.

-Ovo je prelepo i ovaj jubilej je jako bitan. Član sam ovog kluba i saradnja je izuzetna. Svaki put izlaze u susret za sve što mogu da pomognu oko objavljivanja i pisanja, tako da je ova saradnja prelepa i mislim da ćemo u tom pravcu i nastaviti –rekao je Vlado Spiroski, jagodinski otorinolaringolog i pesnik.

-Ovo je veliki uspeh za ovaj književni klub. Ovde se odvija puno lepih stvari. Dolazim iz Rekovca, ali kad god se nešto dešava, obavezno dođem. Biće mi zadovoljstvo da dođem ponovo. Jagodina zaslužuje da ima jednu ovakvu ustanovu i voleo bih da ovde dolazi više ljudi –rekao je slikar Bernand Ljubas. Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini osnovan je davne 1955. godine. Kao takav, jedan je od najstarijih u Srbiji, a formirao ga je profesor književnosti i pesnik Dragan Gligorijević poznatiji kao Jara Labud, zajedno sa još nekoliko istomišljenika. Od tada, ova ustanova kulture redovno okuplja umetnike iz različitih sfera, ali i krajeva Pomoravlja i Srbije. Organizuju se promocije knjiga, poetske večeri, izložbe, kao i manje pozorišne predstave i koncerti, a svi događaji kao takvi besplatni su i beleže visoku posećenost.

MEĐU NAGRAĐENIMA I „KOPERNIKUS RTV JAGODINA“

Pored brojnih prijatelja i saradnika, povelje zahvalnosti za doprinos radu i afirmaciji Književnog kluba „Đura Jakšić“ dobili su i predstavnici „Kopernikus RTV Jagodina“. Povelje su dobili direktor ove medijske kuće Ljubiša Bata Vujić, novinar Dušan Miletić, kao i snimatelji Saša Jović, Toplica Antić i Zlatko Milojković.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .