Naslovna // Kultura // Književni konkurs “Jara Labud” u Jagodini otvoren do 25. novembra

Književni konkurs “Jara Labud” u Jagodini otvoren do 25. novembra

Cilj je popularizacija pisanja među mladima, kažu iz biblioteke. Najbolji radovi osnovaca i srednjoškolaca biće nagrađeni knjigama, a najistaknutiji dobiće i diplomu koja nosi ime čuvenog jagodinskog profesora i pesnika

Foto: TV Kopernikus

Dragan Gligorijević, poznatiji kao Jara Labud, bio je poznati jagodinski profesor i pesnik.  Pamti se kao istaknuti književnik, boem i vrlo interesantna i kreativna ličnost jagodinske istorije. U znak sećanja na njega, Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini godinama unazad organizuje literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce koji se bave pisanjem. On je otvoren i ove godine i škole uveliko prikupljaju radove talentovanih đaka.

-Posle internog odabira, po pet radova učenika stižu u biblioteku gde posle toga žiri, koji ustanovi Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“, pregleda te radove i pravi neki svoj izbor za eventualne nagrade. Završnica konkursa podrazumeva da odabrani učenici dođu u biblioteku i na javnom čitanju predstave svoje radove. Nakon toga, donose konačne odluke i učenici se nagrađuju knjigama. Najbolji učenik srednje škole dobija diplomu „Jara Labud“ –rekla je Snežana Vulić, bibliotekarka.

Svake godine, tema je slobodna, a učenici biraju hoće li predstaviti poetski ili prozni rad.

-Ceni se originalnost. Ideja mnogo doprinosi, kao i sam čitanja, taj umetnički izraz koji učenici donose sa sobom. Učenici nekada imaju tremu, pa nekad ne možemo baš ni objektivno da ocenimo njihove radove, tako da uvek insistiramo na tome da budu slobodni, da to lepo pročitaju, onako kako osećaju i kako su napisali –rekla je Vulić.

Iz jagodinske biblioteke istakli su da je održavanje konkursa jako značajno: kako za njihovu ustanovu, tako i za sve mlade ljude koji žele da se posvete pisanju u budućnosti:

-Ako je biblioteka imalo doprinela tome da deca kroz to zavole pisanje, da se kasnije bave lepom pisanom rečju, bez obzira da li pišu ili čitaju, to je naše veliko zadovoljstvo. Mogu reći da ima istaknutih Jagodinaca koji su posle toga nastavili da pišu i da objavljuju svoje knjige –istakla je ona.

Nagrađuju se radovi troje osnovaca od petog do osmog razreda i troje srednjoškolaca, a škole ih biblioteci mogu prijaviti do 25. novembra.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .