Naslovna // Kultura // Književnici iz Beograda oduševili stihovima publiku u Jagodini

Književnici iz Beograda oduševili stihovima publiku u Jagodini

Tokom večeri, o Borivoju Boru Živaljeviću i Miloju Veljoviću je govorio mr Radoslav Glišić, a čitane su i njihove pesme. Događaj je privukao pažnju ljubitelja lepe pisane reči, a priređen je i muzički program

Snežana Bihler, Borivoje Boro Živaljevic, Radoslav Glišić i Miloje Veljović: Foto TV Kopernikus

Književnici iz Beograda Borivoje Boro Živaljević i Miloje Petrović gostovali su proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Tokom godine, u ovoj ustanovi kulture svojim stvaralaštvom predstavljaju se autori iz Jagodine i okoline, a neretko i iz daljih krajeva Srbije. Ovaj put, prisutnima su se predstavili i autori iz Beograda. Živaljević, inače predsednik Udruženja pisaca „Dunavski venac“ pisanjem se bavi već 20 godina, a do sada je objavio tri zbirke pesama i dva romana.

-Najviše me inspiriše svakodnevica, naš život, sadašnjost… Pesnici su uglavnom pisali o svom vremenu u kom žive, a tako i ja. Za zadnje dve godine, otkako nas je pritisla korona, napisao sam sao jedu pesmu i kratku priču o koroni. To me baš nije moglo inspirisati. Inače, Književni klub „Dunavski venac“ kojim rukovodim organizuje tri pesnička sabora. Dolaze nam pisci iz svih republika i dijaspore. Tu bude uvek od 80 do 120 pisaca. Dodeljujemo i prigodne nagrade. Iz Jagodine nosim pozitivne i lepe utiske, a ovo mi je treća promocija u ovom gradu. Imam izuzetnu saradnju sa Klubom „Đura Jakšić“ imam izuzetno lepu saradnju –rekao je Živaljević.

Miloje Veljović po struci je matematičar i informatičar, ali svoj dar za pisanje nikada nije zapostavio i vredno ga je negovao.

-Pišem iz duše i srca, nemam nekih zadatih tema. Napisao sam osam kniga: šest zbirki pesama i dva satirična dela. Čini mi se da u poslednje vreme sve više pišem satiru. Učesnik sam mnogih manifestaija satiričara. Pišem ljubavnu i dečiju poeziju. Deca je obožavaju. U školi gde radim i gde sam radio uvek sam animirao decu da što više pišu, te ima dosta mojih naslednika. Dobio sam veliki broj nagrada. Puno mi znače. Prvu značajniju dobio sam na „Melničkim večerima poezije“ 2008. godine. Osvojio sam drugu nagradu od 1500 prijavljenih pesama. To mi je bila odskočna daska da pišem još više, intenzivnije i različitije –rekao je Veljović.

Tokom večeri, o autorima i njihovom stavaralaštvu pohvalno je govorio mr Radoslav Glišić, čitana je njihova poezija, a priređen je i muzički program tokom kog se predstavio kantautor Duško Dimitrijević Endži. Događaj je privukao veliku pažnju publike, koji su stihove autora pozdravili burnim aplauzima. Živaljević i Veljović ne planiraju da stanu sa pisanjem. Živaljevićev novi roman nosiće naziv „Božja volja“ i uskoro će izaći iz štampe, dok Veljović već ima spremnu novu knjigu koja bi trebalo da ugleda svetlost dana sledeće godine.

RENOVIRANJE KLUBA I ODLAZAK ČLANOVA U PARALIJU

Ovih dana, počelo je renoviranje Književnog kluba „Đura Jakšić“ koje se izvodi uz finansijsku podršku lokalne samouprave grada Jagodine. Rekonstrukcija uključuje krečenje plafona, zidova, uređenje izloga i ulaznih vrata, kao i bine scene „Čičak“, ali i postavljanje dekorativnih zavesa i rasvete. Treba istaći i da će u organizaciji i o trošku Skupštine grada Jagodine, 50 članova ove ustanove kulture boraviti u grčkom letovalištu Paralija od prvog do petog juna. Tamo će biti održano jedno književno veče, a biće izvedena i jedna kabare predstava. Iz uprave su istakli da se zahvaljuju Skupštini grada na velikodušnoj podršci koju im pružaju u radu, a ujedno su istakli i da se nadaju lepom putu, ugodnoj zabavi, ali i da će se potruditi da svoje prisustvo u Paraliji u potpunosti opravdaju.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .