Naslovna // Kultura // Konkurs Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

Konkurs Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

UNESCO je upravo objavio novi poziv za finansiranje projekata iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, koji podržava širok spektar aktivnosti – od izgradnje/jačanja kapaciteta i kulturnog mapiranja, preko analize praktičnih politika i njihovog razvoja, do podrške preduzetništvu i jačanju kulturnih industrija.

Na konkursu pravo učešća imaju javne institucije i organizacije civilnog društva. Maksimalni iznos koji može biti dodeljen za za programe/projekte je 100.000 američkih dolara.

Krajnji rok za konkurisanje 25.april 2014. godine (do 17 časova).

Više informacija o konkursu možete naći na veb sajtu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka ili Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Međunarodni fond za kulturnu raznolikost je formiran na osnovu člana 18. Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza. Konvencija prepoznaje doprinos kulturnih industrija ekonomskom i društvenom razvoju, promoviše integraciju kulture u održiv razvoj i ohrabruje međunarodnu saradnju u cilju olakšavanja mobilnosti umetnika i razmene kulturnih dobara i usluga.

Kulturna raznolikost je jedan od ključnih pojmova na kojima se temelji uticaj kulture u programima održivog društvenog razvoja, kao i borba protiv negativnih efekata ekonomske, tehnološke i političke globalizacije. Ovaj pojam takođe afirmiše kulturnu politiku baziranu na poštovanju ljudskih prava, promociju interkulturnog dijaloga, borbu protiv svih oblika diskriminacije, zaštitu jezika, kulturnog nasleđa i kulturnih izraza manjinskih naroda, grupa i zajednica, multikulturalnost i jezičku raznolikost.

Bojana Subasic
istrazivac

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .