Naslovna // Kultura // Kruševljanin sa srcem Jagodinca: Promovisana knjiga Nenada Nicovića u jagodinskoj biblioteci

Kruševljanin sa srcem Jagodinca: Promovisana knjiga Nenada Nicovića u jagodinskoj biblioteci

Pored autora, o knjizi je tokom večeri govorila recenzentkinja Milanka Milosavljević Milosavljević, a predstavljanje knjige privuklo je veliku pažnju jagodinske publike

Foto: TV Kopernikus

Knjiga „Epopeja šibicarenja / Poslednja noć na Potoku u Jagodini“ kruševačkog novinara i književnika Nenada Nicovića promovisana je proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Radi se o autorovoj drugoj knjizi koja se sastoji od feljtona o, kako on kaže, zanatu koji nestao, dok se drugi deo sastoji od pet priča, od kojih je jedna sačinjena od sećanja na Jagodinu. Sredina u kojoj je rođen nije bila previše otvorena za umetničku dušu poput njegove, te je on četvrtu godinu gimnazije završio upravo u Jagodini.

-Pre nego što smo maturirali, počeo je rat u Hrvatskoj. Ova knjiga je zapravo moj omaž Jagodini, gde sam proveo najlepšu godinu svog života. Žao mi je što nisam mogao ovde da nastavim da živim, da nastavim studije, ali istovremeno je i omaž jednoj žrtvovanoj generaciji. Odmah posle završetka gimnazije, ta moja generacija, ’72 godište, masovno je počela da odlazi u vojsku, da se šalje na ratišta sa kojih se mnogi nisu vratili –rekao je Nicović.

Knjigu je autor okarakterisao kao višeslojnu, a ujedno je istakao i da iz ovog grada nosi najlepše utiske, te nije bilo dileme gde će knjiga doživeti svoje prvo predstavljanje.

-Dušom celom knjiga je posvećena Jagodini. Tu stoje opisi gimnazije i vremena provedenog u njoj, kao i druženja. Ne mogu da vam opišem taj proces prilogađavanja. Za nedelju dana mene su prosto usisali ljudi kojima sam pripadao i društvo me je spontano privuklo samo po sebi. Zato sam želeo da se promocija najpre odigra ovde, na ovom mestu, u biblioteci –istakao je autor.

Foto: TV Kopernikus

Tokom promocije, pored Nicovića, o knjizi je govorila i recenzentkinja profesorka i književnica Milanka Milosavljević Milosavljević. Pošto je Nenad školski drug našeg glumca Sergeja Trifunovića, prisutni su imali prilike da čuju anegdote iz života autora i glumca, a prisećanju je pomogao i otac glumca, Toma Trifunović, koji je prisustvovao promociji.

Po završetku večeri, autor je poklonio po potpisani primerak knjige prisutnima, a iz Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ za nastupajući period najavljuju još nekoliko promocija knjiga istaknutih autora.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .