Naslovna // Kultura // Kultura u Jagodini živi uprkos pandemiji

Kultura u Jagodini živi uprkos pandemiji

Predstave i bioskopske projekcije održavaju se uz poštovanje svih bezbednosnih mera. Kulturni centar Jagodine nedavno je potpisao akt o saradnji sa Mrežom kinoprikazivača Srbije. Urednik likovnog programa ove ustanove Marija Vulić dobitnik je nagrade za najbolji srpski animirani film na Evropskom festivalu animacije u Beogradu

Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini

Pandemija korona virusa uticala je na sve sfere društvenog života, uključujući i kulturu. Brojna kulturna dešavanja otkazana su ili odložena, kako u svetu, tako i u inostranstvu. Ništa drugačije nije bilo ni u Jagodini. Tradicionalni pozorišni festival „Dani komedije“ ove godine nije održan, a predstava Gradskog pozorišta, bioskopskih projekcija i izložbi koje se održavaju u Centru za kulturu  „Svetozar Marković“ nije bilo nekoliko meseci. Ipak, ova ustanova je, uz poštovanje svih mera koje je propisao Krizni štab, našla načina da građanima željnih kulturnih sadržaja priušti ono što im je mesecima unazad nedostajalo:

-Posetioci u salu ne mogu da uđu bez zaštitnih maski, a na samom ulazu postavljena je dezobarijera. Što se samog gledališta tiče, drži se odstojanje koje se od nas traži. Mi u tim uslovima radimo bez ikakvih problema. Zadovoljni smo posećenošću. Broj posetilaca nije u maksimalnom kapacitetu, ali jasno se vidi da su ljudi bili željni kulture i bioskopa. Imamo dve projekcije dnevno: od 18 i od 20 sati. Radi se o dobrim naslovima stranih distributera i zainteresovanost posetilaca za njih je velika –rekao je Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Zanimljiv bioskopski sadržaj za Jagodince

Jagodinski Centar za kulturu nedavno je učestvovao u potpisivanju akta Mreže kinoprikazivača Srbije:

-To je nevladina asocijacija koju formiraju „mali distributeri“. Tu spadaju svi centri za kulturu i bioskopi koji se udružuju sa Filmskim centrom Srbije radi lakše distribucije filmove i zaštite nekih naših prava ka distributerima, a sve to radi lakšeg i boljeg osavremenjivanja digitalnog bioskopa. To je nešto što će sve ta asocijacija da olakša svima, jer nije svejedno kada nastupate pojedinačno ka velikim distributerima i kada nastupate u okviru velikih udruženja. Mreža kinoprikazivača Srbije će okupiti nekih 30 do 40 bioskopa i to je veoma velika razlika –istakao je Petrović.

Na nedavno završenom festivalu animiranog filma „Animator festu“ u Jagodini, predstavljen je animirani film „Trkija“ urednice likovnog programa jagodinskog Centra za kulturu Marije Vulić. Film je naišao na pozitivne reakcije javnosti i kao takav nagrađen je priznanjem za najbolji srpski film na nedavno održanom Evropskom festivalu animacije u Beogradu:

-Mi smo veoma ponosni na našu urednicu likovnog programa i osnivača škole animacije u Jagodini. Marija Vulić je ovim filmom pokazala da i novi medijumi mogu da budu upotrebljeni u cilju zaštite kulturnog nasleđa našeg naroda. Vi ste videli da film „Trkija“ kao film želi da zaštiti tu našu narodnu tradiciju i to se pokazalo kao dobra priča. Ona je uradila dosta dobrih stvari, počevši od muzike, preko animacije, do svega ostalog. Mi smo veoma ponosni na to –istakao je Petrović.

Gradsko pozorište Jagodine nedavno je imalo i premijeru predstave „Opet plače, al’ sad od sreće“, a predstava „Crna dama“ , posle martovske premijere dočekala i proteklog četvrtka i svoju prvu reprizu. Upravo sa tom predstavom, oni će se predstaviti i na „Danima Živke Matić“, festivalu koji će se održati 17. novembra u Požarevcu.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .