Naslovna // Kultura // Likovna kolonija u Crkvencu kod Svilajnca

Likovna kolonija u Crkvencu kod Svilajnca

U selu Crkvencu kod Svilajnca je organizovana svečanost povodom završetka ovogodišnje Likovne kolonije „Crkvenačka paleta 2013” koju već osamnaest godina organizuje Vinarski podrum „Navipa” iz ovog resavskog sela.

Ove godine na Kolonijii je učestvovalo ukupno 25 likovnih stvaraoca iz raznih mesta Srbije, a bilo je i četvoro likovnih stvaraoca sa Likovne akademije iz Rusije – iz Sankpeterburga i to Anton Makarov, Ana Karpinskaja, Natalija Šalin i Evgenija Izmailova.
Iz Beograda su učestvovali Bora Lukić, Vlada Mutić i Dragan Joksimović, a iz Jagodine Darinka Lukić i Marina Dimitrijević. Iz Paraćina su bili Aca Stojadinović i Nikola Ranđelović, a iz Vranja je došao Mita Ristić. Ostali učesnici su bili sa područja Gornje i Donje Resave.

Iz Despotovca su došli Slobodan Popović Dane, Momčilo Vuksanović Moma Brada, Miroslav Ivanović Baja, Vesna Petrović, Vlatko Milenković, Danijela Mirković i Boško Radojković. Iz Svilajnca su na Koloniji uzeli učešće Malen Janković Resavac, Slobodan Dimitrijević Dane i Tomica Petrović. Svoje radove su imali i Dušica Spasojević, Ksenija Petrović i Miomir Nešić iz Crkvenca.
Među gostima umetnicima bili su pesnik Dragoljub Jevremović, Milić Nikodijević, Goran Radivojević, Siniša Ristić i Božidar Mladenović, trubač iz Dublja koji će sa svojim orkestrom uzeti učešće na narednom Saboru u Guči.
U „Navipovom” podrumu u Crkvencu ističu da će Likovna kolonija „Crkvenačka paleta” postati tradicionalna.
R. Živanović

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .