Naslovna // Kultura // Na izlozbi “Mali Pjer” u Beogradu: Ignjat medju najboljima

Na izlozbi “Mali Pjer” u Beogradu: Ignjat medju najboljima

Mladi Jagodinac po drugi put uzastopce u finalu ugledne manifestacije mladih karikaturista

Tokom protekle nedelje u Centru za kulturu i sport „Šumice” u Beogradu otvorena je 19. izložba najboljih radova pristiglih na konkurs za dečju karikaturu „Mali Pjer” čiji je pokrovitelj Grad Beograd.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je oko osam hiljada učenika iz 130 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, a za finalnu selekciju odabrano je 286 radova iz 96 škola. Stručni žiri koji su sačinjavali Bojan Ljubenović, urednik strana humora u „Večernjim novostima” i kartikaturisti Dragutin Milanović i Špiro Radulović, odlučili su da za izlaganje odaberu kolekciju od 79 karikatura i nagrade 17 radova.

– Na konkurs se iz godinu javlja sve više dece i raste kvalitet radova, pa se može reći da su ona podmladak ,,Pjera”. Deca sve bolje razumeju šta je to karikatura, prepoznaju ono što je smešno u svakodnevnom životu i sve lakše uspevaju da to karikiraju. Izloženi radovi jasno pokazuju šta današnju decu tišti, u kakvom društvu žive i šta bi u njemu želeli da poprave – naglasio je Bojan Ljubenović i podsetio da se „Mali Pjer” već 19 godina organizuje po uzoru na čuveni festival karikature „Pjer” koji, po tradiciji, organizuju „Večernje novosti”.

Među odabranim izlagačima na „Malom Pjeru” ove godine, isto kao i prošle, našao se i Ignjat Petković, učenik šestog razreda Osnovne škole „Boško Đuričić” iz Jagodine i vredan polaznik Škole crtanja i slikanja pri ateljeu „Kan” u Jagodini. Mladi Ignjat izložio je karikaturu bez reči na temu medija koja je izazvala priličnu pažnju brojnih posetilaca.

– Ignjat je veoma talentovan i veoma brzo napreduje. Ima prilično precizan crtež i urođen dar da na sarkastičan način dočara svakodnevnicu. Očekuju ga izložbe koje organizuje Društvo prijatelje dece i druge. Iskazuuje zavidan talenat i od njega se u dogledno vreme može dosta očekivati – pun je hvale na račun svoga učenika ugledni jagodinski likovni pedagog i umetnik Branislav Đokić Kan.

B. Dž.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .