Naslovna // Kultura // Nagrada “Dušan Srezojević” Đorđu Petkoviću iz Paraćina

Nagrada “Dušan Srezojević” Đorđu Petkoviću iz Paraćina

Ono se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, koji je dar Skupštine grada Jagodine. „Mislim da je ova nagrada otišla u prave ruke. Želim da i sledeće godine imamo ovako kvalitetnog čoveka“ rekla je prof. Snežana Bihler, predsednica književnog kluba

Foto: TV Kopernikus

Prestižno literarno priznanje „Dušan Srezojević“ uručeno je 27. januara, na praznik Svetog Save, Đorđu Petkoviću, književniku iz Paraćina, u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Nagrada, koja se dodeljuje za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti, sastoji se od unikatne povelje, koja je rad seketara kluba Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine.

-Priznanja znače mlađima, ali svi smo mi sujetni pomalo i volimo da nam neko kaže bar neku lepu reč, a kamoli da nam da priznanje koje nosi ime jednog od tih pratećih pesnika srpske moderne. Sigurno je da je ta nagrada otišla u mnoge značajnije ruke i za mnogo značajnija dela nego što su moja, ali ja sam se trudio da ostavim neki trag iza mene –rekao je laureat i dodao da sama nagrada više govori o onima koji je dodeljuju.

O tome kome će pripasti 33. po redu priznanje, jednoglasno je odlučio tročlani stručni žiri koji su činili prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“, kao i književnici Boris Stojanov i Tanja Milojević.

-Odlučili smo da ga nagradimo za sveobuhvatno stvaralašvo, jer to svojim životnim delom i radom zaslužio. Ne postoji nijedna kulturno-umetnička organizacija gde Đorđe Petković nije dao sebe. Piše sonet od soneta, a objavio je preko 12 zbirki pesama. Mislim da je ova nagrada otišla u prave ruke, pogotovo što je to jedan čovek koji i dalje stvara, koji je neumoran i poželela bih da i sledeće godine imamo jednog tako kvalitetnog čoveka –rekla je Bihler.

Petković i dalje stvara: i dalje piše poeziju, a uskoro se očekuje i objavljivanje još nekoliko njegovih književnih radova.

Podsećanja radi, Dušan Srezojević, rođen je 1886. godine u Jagodini, a prvu i jedinu zbirku pesama „Zlatni dasi“ objavio je 1912. godine. Njegovi stihovi smatraju se pretečom avangarde i kao takvi, zastupljeni su u brojnim zbornicima i almanasima, a ovu nagradu koja nosi njegovo ime dobili su brojni istaknuti pomoravski književnici.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .