Naslovna // Kultura // Nagrada “Dušan Srezojević” uručena dr-u Vladu Spiroskom

Nagrada “Dušan Srezojević” uručena dr-u Vladu Spiroskom

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, poklona Skupštine grada Jagodine. Laureat uveliko radi na novoj knjizi, a uskoro će se pojaviti i cd sa pesmama koje su snimljene po njegovim stihovima

Snežana Bihler uručuje priznanje dr-u Vladu Spiroskom: Foto TV Kopernikus

Dr Vlado Spiroski, poznati jagodinski otorinolaringolog i pesnik, dobitnik je ovogodišnjeg prestižnog književnog priznanja “Dušan Srezojević”. Nagrada, koju Književni klub “Đura Jakšić” dodeljuje od 1989. godine za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti, uručena mu je protekle srede, na praznik Svetog Save, u prostorijama ove ustanove kulture.

Da nagrada pripadne upravo Spiroskom, jednoglasno je odlučio Stručni žiri koji su činili profesorka književnosti Snežana Bihler, kao i književnici Miroslav Dimitrijević i Dragica Šreder. Nagrada se sastoji od unikatne povelje, koja je rad sekretara kluba Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa koji je poklon Skupštine grada Jagodine. Priznanje je Spiroskom uručila predsednica Književnog kluba u Jagodini Snežana Bihler, a laureat je istakao da je izuzetno počastvovan:

-Jako sam polaskan, srećan i zadovoljan. Velika je čast primiti ovu prestižnu nagradu, kada znate da su je pre vas brojni pomoravski pisci dobili. Pogotovo mi je čast što baš danas, na praznik Svetog Save, dobijam ovo priznanje –istakao je Spiroski.

Sastavni deo svečanosti bio je i muzički nastup jagodinskog kantautora Duška Dimitrijevića Endžija, a događaj je održan uz poštovanje svih mera bezbednosti protiv korona virusa. Spiroski ne planira da stane sa umetničkim radom. On uveliko radi na novoj, petoj po redu, knjizi, a svetlost dana uskoro će ugledati i disk sa 14 pesama koje su snimljene po njegovim stihovima uz pomoć njegovih prijatelja.

Vlado Spiroski rođen je 1960. godine u Ohridu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Medicinski fakultet, specijalizaciju i supspecijalizaciju u Beogradu. Živi i radi u Jagodini kao specijalista otorinolaringologije i audiologije u Opštoj bolnici i sopstvenoj ordinaciji. Inicijator je Međunarodnog naučnog skupa o ORL-u koji se već nekoliko godina održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine. U slobodno vreme piše poeziju i do sada je objavio četiri knjige. Član je Književnog kluba “Đura Jakšić” iz Jagodine, Književne zajednice Jugoslavije i Udruženja književnika Srbije.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .