Naslovna // Kultura // Nagrada “Živojin Pavlović” Branki Milojević-Rato

Nagrada “Živojin Pavlović” Branki Milojević-Rato

„Ova nagrada je novo rođenje za mene i velika čast“ rekla je dobitnica ovogodišnjeg priznanja koje se sastoji od unikatne povelje

Dejan Tanić, Branka Milojević-Rato i Ninoslav Stanojlović tokom uručivanja priznanja

Prestižna književna nagrada „Živojin Pavlović“ dodeljena je proteklog ponedeljka, 7. oktobra, u prostorijama Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini. Stručni žiri koji su činili Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ i književnici Miroslav Dimitrijević i Ratko Stojilović odlučili su jednoglasno da ovogodišnji laureat bude dr Branka Milojević – Rato, književnica iz Jagodine, koja živi u Parizu.

Dr Branka Milojević – Rato rođena je 1939. godine u tadašnjem Svetozarevu. Gimnaziju je završila u Beogradu 1958. godine. Studije je započela na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a diplomirala je englesku književnost na Sorboni u Parizu, gde je i magistrirala na temi „Žena u realističkoj književnosti Francuske i Srbije“. Doktorirala je u Bordou 1983. godine na temi „Problematika nečiste krvi u delu Bore Stankovića“. Od 1974. godine radi kao profesor engleskog jezika u Pontuazu. Tokom dodele priznanja, koje se sastoji od unikatne povelje, Branka je istakla da je veoma počastvovana ovom nagradom:

-Ovo je novo rođenje za mene u mom gradu. Nisam očekivala ovu nagradu i zahvaljujem se na ukazanoj časti. Jagodina je uvek bila u mom srcu. Nostalgija je bila velika u Francuskoj i da nije bilo pisanja, mislim da ne bi bilo ni mog života. Ova autobiografija je himna našoj zemlji, staroj Jugoslaviji, koja je još u mom srcu. Nazvana je „Večita Jugoslovenka“, ali je prevodilac promenio ime i stavio „Pesma mojih mladih dana“. Drugi deo pod nazivom „Iskustva“ se očekuje –rekla je Milojević – Rato.

Pored autorke, tokom večeri govorio je i istoričar mr Dejan Tanić, koji je publici govorio o značaju rada Živojina Pavlovića, dok je istoričar Ninosav Stanojlović govorio je o životu i porodici Branke Milojević Rato. U programu su učestvovali i kantautor Duško Dimitrijević Endži, kao i pesnikinja Kristina Bigić Makić, koja je prisutnima pročitala deo iz autorkine autobiografije.

Podsećanja radi, Književni klub „Đura Jakšić“ je nagradu „Živojin Pavlović“ ustanovio 2002. godine u znak sećanja na ovog istaknutog književnika, slikara i filmskog reditelja. Ovu nagradu do sada su dobili brojni istaknuti književnici poput Slobodana Žikića, Baje Džakovića, Borislava Radosavljevića, Nikodija Spasića, Radeta Milosavljevića, Dragog Tasića i brojnih drugih literarnih stvaralaca.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .