Naslovna // Kultura // Narodna biblioteka u Jagodini tokom 2021. godine: Knjiga je najbolji prijatelj tokom pandemije

Narodna biblioteka u Jagodini tokom 2021. godine: Knjiga je najbolji prijatelj tokom pandemije

Ministarstvo kulture dalo je 700 hiljada, a lokalna samouprava 300 hiljada dinara za nabavku novih knjiga. Najtraženija bila je „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića, a čitala su se i dela Vesne Dedić, Jelene Bačić Alimpić, Frederika Bakmana, Jua Nesbea i Harlana Kobejna

Foto: TV Kopernikus

Prethodna godina bila je uspešna za Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“ u Jagodini, uprkos još uvek aktuelnoj pandemiji korona virusa. Ova ustanova kulture nije stala sa svojim radom, te je svoje verne članove, kojih ima više od 3000, obradovala novim naslovima. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, dobili su knjige u vrednosti od 700 hiljada dinara, dok su od lokalne samouprave dobili 300 hiljada dinara za nabavku naslova koje čitaoci žele.

-Nabavkom novih knjiga omogućili smo našim čitaocima da lakše prođu kroz ta iskušenja pandemije. Zahvaljujući Ministarstvu, dobili smo bogato opremljene knjige, kapitalna dela iz oblatsi istoriografije i književnosti i te knjige ne bi mogli da priuštimo. Čitaoci mogu da ih koriste na odeljenju stručne knjige. Uz finansijsku podršku lokalne samouprave, nabavili smo knjige po spisku na kom se nalaze naslovi koje naši čitaoci najviše žele. Iskoristili smo tu priliku i obogatili fond koji stalno ide prema našim čitaocima –rekao je Milun Vasić, bibliotekar.

Narodna biblioteka “Radislav Nikčević” broji više od 100 hiljada naslova koji pripadaju različitim žanrovima i odeljenjima. Taj broj je, kako navode, nekada bio veći, ali mnoge od njih su nisu nikada pozajmljivale.

-Najviše se tražila lektira, tako da je najpozajmljivanija knjiga u prethodnoj godini bila “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića. Pozajmljivale su se i knjige domaćih autora kao što su Jelena Bačić Alimpić, Vesna Dedić, a od stranih knjige Frederika Bakmana, Jua Nesbea, Harlona Kobejna i drugih pisaca trilera. Naši čitaoci imaju neki izgrađeni ukus, a mi se trudimo da zadovoljimo njihove potrebe. Prošle godine, Narodna biblioteka objavila je 10 naslova zavičajnih pisaca. Slavica Đurić Sedlarević je postigla veliki uspeh i njene knjige su jako čitane. Drago nam je da smo dobili jednog autora koji svojim kvalitetom pisanja pronalazi put do svojih čitalaca –rekao je Vasić i dodao da su se tražila i dela Zagorke Bunthornsade, priznatog pisca u Nemačkoj i dugogodišnjeg saradnika jagodinske biblioteke. Traženi su i prvenci Tatjane Milanović i Srđana Serža Milanovića.

Tokom prošle godine, Narodna biblioteka je organizovala dve dodele tradicionalne nagrade “Jara Labud”: u januaru za 2020. godinu, a u decembru za 2021. godinu. Prijavljenim radovima mladih autora bili su i više nego zadovoljni. Iako je pristup pozajmnom odeljenju još uvek zatvoren zbog opasnosti od širenja korona virusa, zaposleni su našli način da komuniciraju sa svojim čitaocima.

-Dodatno smo se usmerili na aktivnosti putem društvenih mreža. Tokom prethodne godine imali smo 97 objava  na našoj Fejsbuk stranici, koje su jako dobro odjeknule, a porast pratilaca je bio veći za 12 odsto. Drago nam je što je na taj način bilo dosta poseta i “lajkova” –rekao je Vasić i dodao da uskoro kreće sa radom i “jutjub” kanal jagodinske biblioteke.

Ustanovu su tokom prethodne godine posetili ministarka kulture Maja Gojković povodom Dana biblioteke i Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, a te posete ističu kao, za njih, veoma značajne. Narodna biblioteka u Jagodini poznata je po organizovanju brojnih književnih večeri, koje su tokom prošle godine izostale zbog korona virusa. Kako navode, uskoro ih očekuje promocija novih knjiga, koje će se dogoditi čim se epidemijska situacija bude stabilizovala, a očekuje ih i nabavka novih naslova, kao i organizovanje akcija sniženja cene članarine.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .