Naslovna // Kultura // Nove knjige Jagodinke Marije Aleksić: “Zigurat od snova” i “Prababa Julka i hotel “Bristol” “

Nove knjige Jagodinke Marije Aleksić: “Zigurat od snova” i “Prababa Julka i hotel “Bristol” “

Prva knjiga je zbirka pesama posvećena nedavno preminuloj drugarici Neveni i predstavlja završetak trilogije ljubavno-refleksivnih pesama, dok je druga zbirka priča o malom, običnom čoveku tokom perioda Prvog svetskog rata, ljudima o kojima se malo zna

Nove knjige Marije Aleksić su u prodaji

Marija Aleksić, nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ u Jagodini, objavila je nedavno dve nove knjige: zbirku pesama „Zigurat od snova“ u izdanju „Poetikuma“ i zbirku priča „Prababa Julka i hotel “Bristol” “, koju je objavila izdavačka kuća „Portalibris“.

Zbirka pesama „Zigurat od snova“ nastavak je prethodne dve zbirke „Singidunum saga“ i „Kad mi dođu lutke“. Kako je sama rekla, ovom trilogijom, završena je njena trilogija ljubavno-refleksivnih pesama.

-Zigurat je stepenasta piramida koja je nastala u Mesopotamiji, u Vavilonu, pa tako i ja isto sebe zamišljam, kako se gradacijski penjem na tom ziguratu. Moj zigurat nije od kamena ili drveta, već od snova –rekla je Marija i dodala da je ova zbirka posvećena njenoj nedavno preminuloj drugarici iz srednje škole Neveni.

-U zbirci se nalaze četiri pesme o njoj. To su pesme koje nas vezuju za zajedničko studiranje. Zajedno smo živele na Banovom Brdu, tako da se prva i poslednja pesma u knjizi zovu „Zelena kuća na Banovom“. Svaki put kad bi se vraćale sa fakulteta uveče, mi bi gledale tu zelenu kuću, tramvaje kako se vuku po Požeškoj i uvek bismo se pitale ko tu stanuje. Nikada to nismo saznale. Zato se i tako zove pesma. Ona je posvećena njoj i nekim našim zajedničkim trenucima. Rad na ovoj zbirci bio je previše emotivan, jer ona je jedna od najdražih osoba u mom životu. Te pesme koje su posvećene njoj nastale su velikom brzinom, tako da se radilo o isplivu emocija koji je iz mene izašao vrlo brzo. Ona to zaslužuje –rekla je Marija.

Pored pisanja poezije, Marija se bavi i pisanjem proze. Njene priče inspirisane događajima i ličnostima iz srpske istorije objavljene su u dva zbornika izdavačke kuće „Portalibris“: „Srbija na razmeđi vekova“ i „Veliki srpski 19. vek“. Njena priča o pradedi Milutinu koji je učestvovao na Solunskom frontu dobila je posebnu nagradu, a nedavno je usledilo i prijatno iznenađenje. Izdavačka kuća „Portalibris“ prepoznala je kvalitet njenih priča, te joj je ponudila štampanje zbirke, što je za nju velika čast. Zbirka je od nedavno u prodaji i nosi naziv „Prababa Julka i hotel “Bristol” “, po priči koja je izazvala najviše komenatara čitalaca.

-To je zbirka od 43 priče o velikim ljudima iz prošlosti, ali i o malom običnom čoveku sa ovog našeg Pomoravskog podneblja. Malo njih je pisalo o našim ljudima. To su uglavnom naši preci koji su učestvovali u ratovima o kojima se malo zna. Vi kada pričate o Prvom svetskom ratu, to su neki toponimi i opšte ličnosti, a mali čovek je nekako u zapećku. Ne znamo mnogo o našim pradedama i prababama i tome šta su oni radili u to vreme. Ja sam o tome pisala, o svojim precima, ali čini mi se da svako od njih može da se nađe u tim pričama. To je vremensko razdoblje od Prvog svetskog rata pa sve do devedesetih godina 20. veka. Ima i priča o događajima čiji sam i ja svedok. Moja prababa se stvarno zvala Julka i nikada nije videla hotel „Bristol“. Ona je žena koja je čuvala svoju decu dok joj je muž bio na Solunskom frontu. Borila se za sve njih kao i, na kraju krajeva, svaka majka. Dala sam priliku običnoj, maloj ženi i čoveku da dođu u dodir sa čitaocima, da se o njima malo više čita. Mikroistorija je mnogo zapostavljena, a ne bi trebalo –kaže autorka.

Takođe, istakla je da će nastaviti sa pisanjem poezije, s tim što, kako je rekla, više neće biti ljubavnih pesama.

-Baviću se nekim mojim oslobađanjem u emotivnom, pesničkom i ljudskom smislu. Mogu da kažem da sam posle ove tri zbirke doživela jednu emotivnu katarzu i jedno pročišćenje. Želim da to pretočim u stihove. Pričam o oslobođenju ne samo mene nego jedne žene koja se usudila da na jednom malo prostoru piše o ličnim, intimnim stvarima i to podeli javno sa ogromnom publikom –rekla je ona.

Iako su knjige uveliko u prodaji, njihove promocije u Jagodini će tek biti održane. U planu je da knjiga priča bude promovisana u decembru, dok će zbirka pesama biti predstavljena javnosti u aprilu sledeće godine, u mesecu kada je rođendan njene drugarice Nevene kojoj je posvetila knjigu.

Marija će se družiti i sa čitaocima na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu. Ona će u sali „Vasko Popa“, u koju su ulazi iz pravca Banovog Brda, 23. oktobra biti na štandu izdavačke kuće „Portalibris“, gde će predstaviti svoju prvu zbirku priča i družiti se sa čitaocima od 12 do 12.50.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .