Naslovna // Kultura // Obeležen 67. rođendan Zavičajnog muzeja u Jagodini

Obeležen 67. rođendan Zavičajnog muzeja u Jagodini

„Iako je pandemija korona virusa poremetila naš rad, uspeli smo zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije da održimo neki kontinuitet“ rekla je Jasmina Trajkov, muzejski savetnik u ovoj ustanovi

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalnom dodelom zahvalnica istaknutim pojedincima i institucijama, Zavičajni muzej u Jagodini danas, osmog oktobra, obeležio je 67 godina postojanja i uspešnog rada.

Iako im je pandemija korona virusa poremetila plan rada, iz ove ustanove kulture istakli su da su uspeli da održe kontinuitet, a najviše zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije:

-Objavili smo jednu izuzetnu publikaciju „Trsatski relikvijar“ čiji je autor muzejski savetnik Zavičajnog muzeja dr Branislav Cvetković. Takođe, ono na šta smo najviše ponosni u ovoj godini jeste sajt muzeja, koji je zvanično pušten u rad u toku ove godine. Njega smo dobili zahvaljujući pomoći jednog našeg sugrađanina Nenada Vukićevića i njegovog fonda „Blago“. Posebno mi je zadovoljstvo što mogu i da premijerno najavim da nam je iz štampe, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije izašla i publikacija „Naš zavičaj“. U njoj je predstavljena kulturna baština Jagodine od početka 19. veka. Tu je i profesor Ljubodrag Janković Jale, čiju smo izložbu otvorili početkom septembra meseca. To je prva izložba koju smo mi otvorili posle izbijanja pandemije. Na ovaj način, muzej je uspeo da održi kontinuitet rada kao što je naša publika i navikla na to tokom svih ovih decenija –rekla je Jasmina Trajkov, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini. 

Foto: TV Kopernikus

Kao i svake godine, tokom obeležavanja godišnjice postojanja i rada, istaknutim pojedincima i institucijama dodeljene su i zahvalnice. Njih su dobili Nenad VukićevićVladimir AćimovićFond BlagoFondacija Mihajlović – FeniksLjubodrag Janković JaleLjubodrag PaunovićSaša LukićDejan Ilić iz Starog Sela, Milivoje Janićijević iz Jagodine, Ivan Janićijević i Miloš Ivanović iz Lovačkog udruženja „Crni vrh“ u Jagodini i Dragan Ilić iz Jagodine. Zahvalnice je uručio direktor Zavičajnog muzeja Srboljub Miletić, a kao razlog navodi se pružena pomoć u realizaciji aktivnosti muzeja: od obogićavanja zbirki retkim predmetima, pa sve trajnog doprinosa zaštiti arheološkog nasleđa.

Zavičajni muzej u Jagodini osnovan je 30. septembra 1954. godine od zbirki starina koju je nastavnik istorije Dušan Vukićević godinama sakupljao pri Učiteljskoj školi. S obzirom na obim prikupljene građe i postignute rezultate, Muzej od 1995. godine ima nadležnost nad teritorijom Jagodine i opštinama Despotovac, Svilajnac i Rekovac. Muzej danas čini pet stručnih odeljenja: Prirodnjačko, Arheološko, Etnološko, Istorijsko i Umetničko, kao i pet stručnih službi. 

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .