Naslovna // Kultura // Održan 11. Sabor pomoravskih satiričara u Jagodini: Smehom protiv briga

Održan 11. Sabor pomoravskih satiričara u Jagodini: Smehom protiv briga

Svojim aforizmima i drugim kratkim humorističnim delima predstavili su se književni stvaraoci: kako iz Jagodine, tako i iz ostalih okolnih opština

Foto: Toni. S. Stojanović

Na 11. po redu Saboru pomoravskih satiričara, održanom proteklog četvrtka, a koji organizuje Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini, brojni literarni stvaraoci iz ovog grada i drugih okolnih opština još jednom su pokazali da je smeh najbolji lek protiv svih briga.

Čitanjem kratkih humorističnih dela u kojima se na jedinstven način opisuje stanje u društvu predstavio se i Miroslav Čopa iz Paraćina. On se pisanjem satire bavi 40 godina, do sada je objavio tri knjige i osvojio veliki broj nagrada za svoj rad.

-Ovakav vid izražavanja mi puno znači, jer satira je glas savesti. Za satiričara nema dobrih i loših vremena, uvek je vreme. Reakcije na moje stvaralaštvo su uglavnom povoljne –rekao je Čopa.

Dragan Živadinović Gile, po struci medicinski radnik, do sada je napisao više od 30 hiljada aforizama. Ove godine, dobio je i prestižnu književnu nagradu „Žikica Jovanović Čičak“ za doprinos savremenoj srpskoj satiri, te ovo veče nije moglo da prođe bez predstavljanja njegovog stvaralaštva.

-Inspiraciju za pisanje pronalazim svuda: na poslu, u kontaktu s ljudima, sa porodicom… Ovo vreme baš daje veliku inspiraciju. Smeh je uvek potreban, najviše u ovom trenutku. Aforizam kao kratka misao pobuđuje svest i skreće ljudima misli sa briga koje imaju. Ne kaže se džabe za aforizam – „kratko, jasno i udarno“ –rekao je Gile.

Tokom večeri, svojim aforizmima i pričama predstavili su se i Mile LazarevićAleksandar DobrosavljevićToni. S. StojanovićVladica MilenkovićMiroslav MitrovićMalina PavlovićZdravko Sretenović i Nataša Lazić, a publika ih je nagradila: kako gromoglasnim smehom, tako i burnim aplauzima.

D.M.


tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .