Naslovna // Kultura // Odrzana 86. Dodela prestiznih “Oskara”: Trijumf “Gravitacije”

Odrzana 86. Dodela prestiznih “Oskara”: Trijumf “Gravitacije”

Sinoć je u Los Anđelesu, u „Dolbi teatru“, održana 86. dodela „Oskara“, najprestižnije filmske nagrade. Najviše nagrada osvojio je film „Gravitacija“, čak sedam, dok su po tri nagrade osvojili filmovi „12 godina ropstva“ i „Poslovni klub Dalas“. Sa po dve nagrade, ovenčani su filmovi „Zaledjeni“ i „Veliki Getsbi“. Najboljim filmom u protekloj godini proglašen je film „12 godina ropstva“.

"Dvanaest godina ropstva" proglašen za najbolji film

“Dvanaest godina ropstva” proglašen za najbolji film

Film „Gravitacija“ i pre velikog trijumfa na dodeli nagrada, bio je glavni favorit. Te večeri osvojio je nagrade za najboljeg režisera (koja je pripala Alfonsu Kuaronu), najbolju originalnu muziku, najbolju montažu zvuka, najbolje miksovanje zvuka, najbolju fotografiju, najbolju montažu i najbolje vizuelne efekte.

Najboljim filmom proglašen je, takođe favorit, „12 godina ropstva“: „Hvala svima na ovoj divnoj počasti“ rekao je Bred Pit, jedan od glumaca, tokom primanja nagrade. Film je osvojio i nagradu za najbolji adaptirani scenario. Glumica iz filma, Lupita Niongo, proglašena je najboljom sporednom glumicom.

Film „Poslovni klub Dalas“ trijumfovao je sa tri nagrade: za naboljeg glumca u filmu, koja je pripala Metjuu Mekonahiju, najboljeg sporednog glumca, koja je uručena Džaredu Letou i najbolja šminka i frizura. Najboljom glumicom proglašena je Kejt Blanšet za ulogu u filmu „Tužna Džasmin“.

Film „Zaleđeni“ osvojio je nagrade za najbolji animirani film i najbolju pesmu iz filma“. U pitanju je pesma „Let it go“. “Film „Veliki Getsbi“ dobio je dve nagrade: za najbolju scenografiju i najbolje kostime u filmu. Obe nagrade uručene su dizajnerki Ketrin Martin. Film „Ona“, Spajka Džonza, osvojio je nagradu za najbolji originalni scenario. Statua za najbolji film van engleskog područja pripala je italijanskom filmu „Velika lepota“. Uprkos čak deset nominacija, film „Američka lepota“ nije osvojio nijednu nagradu.

Nagrade za životno delo primili su velikani Anđela Lensberi, Stiv Martin i Pijero Tosi, dok je glumica Anđelina Džoli primila specijalnu nagradu za svoj humanitarni rad. Spektakularnu dodelu nagrada, svojim nastupima uveličali su grupa U2, Farel Filijams, koji je izveo svoj mega hit „Happy“, Pink, Idina Menzel, Karen O i Bet Midler.

„Oskarom“ se tradicionalno nagrađuju najbolja filmska ostvarenja u protekloj godini. Domaćin ovogodišnje dodele bila je američka komičarka Elen Dedženeris, kojoj je ovo drugi put da vodi dodelu.

Dušan Miletić
Foto: rts.rs

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .