Naslovna // Kultura // Održana izložba „Moje Jadovno“

Održana izložba „Moje Jadovno“

 

Izložba održana u spomen žrtvama stradalim u kompleksu logora Nezavisne države Hrvatske, Gospić-Pag-Jadovno tokom 1941. godine


Izložba „Moje jadovno“ o stradalim žrtvama u logoru Nezavisne države Hrvatske, Gospić-Pag-Jadovno u 1941. godini, održana je protekle srede u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Organizator izložbe u Jagodini je Srpska omladinska kulturna organizacija „SOKO“ iz Jagodine.
Autori izložbe su Dušan J. Bastašić, Dragoslav Ilić i Predrag Lozo i radi se o projektu Kulturnog centra Novog Sada i Udruženja „Jadovno 1941.“. Tema izložbe je stradanje više od 40 hiljada Srba, Jevreja i Roma u ovom logoru, među kojima je bilo 38 hiljada ljudi srpske nacionalnosti. Kompleks logora Gospić-Pag-Jadovno smatra se pretečom zloglasnog logora Jasenovac:
-Odlučili smo se za jedan prilično neobičan način prezentacije istine o stradanju našeg naroda. Na izložbenim panoima slikom, rečju i dokumentima, posetiocima ćemo omogućiti da dobiju neku osnovnu informaciju šta je bio kompleks logora Gospić-Pag-Jadovno 1941. godine. Mislim da smo u tome uspeli. Važno je reći ne samo o stradanju u logoru, nego i na području cele Nezavisne države Hrvatske –rekao je Dušan J. Bastašić, jedan od autora izložbe.
Pre izložbe, prikazana je i reportaža „Dan sjećanja na Jadovno 1941-2017.“ i održano je predavanje Dušana J. Bastašića na temu „O (ne)kulturi zaborava“. Izložba „Moje jadovno“ prevedena je na engleski, nemački i ruski jezik. Prikazana je u više od 20 mesta u Srbiji i Republici Srpskoj, a van granica naše zemlje postavljena je u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu, Oslu i Berlinu. Za sve zainteresovane, izložba će u Zavičajnom muzeju u Jagodini biti postavljena do subote, 30. septembra. Detaljnije informacije o ovom malo poznatom istorijskom događaju, mogu se naći na veb sajtu www.jadovno.com. 
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .