Naslovna // Kultura // Održana tribina o Karlu Jungu u jagodinskoj biblioteci

Održana tribina o Karlu Jungu u jagodinskoj biblioteci

Predavanje o poznatom švajcarskom psihijatru je držao književnik i publicista Zvonimir Kostić, a događaj je privukao veliku pažnju Jagodinaca

Zvonimir Kostić, publicista i književnik

Tribina o švajcarskom psihijatru Karlu Gustavu Jungu održana je proteklog četvrtka u Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević” u Jagodini.

Karl Gustav Jung bio je švajcarski psihijatar koji se smatra začetnikom analitičke psihologije. Na tribini u jagodinskoj biblioteci, književnik i publicista Zvonimir Kostić, predstavio je javnosti tri Jungove najuticajnije knjige: “Psihologija i religija: zapad i istok”, “Frojd i psihoanaliza” i “Duh u čoveku, umetnosti i književnosti” koje je nedavno preveo Rastko Kostić. Predavač je istakao da je Jung kao filozof i psihijatar bio revolucionar čija su dela nadahnula veliki broj autora:

Predavanje je privuklo pažnju Jagodinaca

-On je nesumnjivo ličnost koja je po popularnosti prestigla Frojda, zato što je njegova teorija liberalnija, šira i obuhvata okean ljudskog znanja i iskustva koje se zove kolektivno nesvesno, zatim tu su i teorije arhitipova i kao i o ekstrovertnim i introvertnim ličnostima. Po tim stvarima je on poznat i na jedan krajnje vispren način tumači kako čovečanstvo, tako i događaje u budućnosti. To je neverovatno koliko je on stvari predvideo i  video jasno kao naučnik. Njegova slika sveta i čoveka je neverovatna. Edipov kompleks nije ekscentrična priča o čudnom ponašanju nekog čoveka prema svojoj majci odnosno ocu, nego o odrastanju svakog ljudskog bića podrazumevajući Kineze i druge civilizacije. Zato je važnost psihologije nemerljiva. Njegove knjige su drugačije od uobičajenih teoloških ili kritički naučnih dela Fojerbha, Marksa i  drugih. Pošto je ovaj čovek religiozan i neobično je naklonjen religiji, njegova dela su jedna neverovatna pohvala hrišćanstvu –rekao je Kostić.

Tokom predavanja, Kostić je govorio ne samo o Jungovim delima, već i njegovom životu, razvoju analitičke psihologije, kao i o Jungovom poznanstvu sa Sigmundom Frojdom. Po završetku predavanja, prisutni su postavljali pitanja na koja je predavač rado odgovarao.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .