Naslovna // Kultura // Održana tribina “Rukopisna i stara štampana knjiga u Gornjoj Resavi”

Održana tribina “Rukopisna i stara štampana knjiga u Gornjoj Resavi”

Ona je bila sastavni deo 30. po redu manifestacije „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja se tradicionalno održava u ovom kraju naše zemlje

Foto: Nada Dimitrijević Urošević

Tribina pod nazivom „Rukopisna i stara štampana kniga u Gornjoj Resavi“ održana je pretprošlog utorka u konaku manastira Manasija u Despotovcu.

Učesnici tribine bili su dr Zoran Ranković, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, dr Žarko Vojnović, načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije, Nada Dimitrijević, diplomimirani bibliotekar savetnik Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini i Milomir Todorović, protonamesnik.

Tokom tribine, Vojnović je govorio o istoriji srpskog štamparstva i iskustvu tokom rada u bibliotekama u Hilandaru, Sentandreji i drugim starim srpskim bibliotekama, dok je Ranković pričao o starim crkvenim bibliotekama. Otac Milomir govorio je o rukopisnim knjigama biblioteke manastira Manasija, dok je na kraju, o najstarijim i najznačajnijim štampanim knjigama u biblioteci manastira Manasija i starim crkvenim knjigama koje su pronašli u crkvama i ustanovama Gornje Resave govorila Nada Dimitrijević.

Otac Pavle, iguman manastira Manasije, posle završenog predavanja, svim gostima je pokazao manastirsku biblioteku, koja je inače zatvorenog karaktera. Manastirska biblioteka u svom fondu čuva najvrednije i najstarije rukopisne i štampane bogoslužbene knjige u opštini Despotovac. Najstarije potiču iz 15. i 16. veka i predstavljaju Kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Tribina „Rukopisna i stara štampana kniga u Gornjoj Resavi“ bila je sastavni deo pratećeg programa 30. po redu manifestacije „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja se svake godine održava u Despotovcu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .