Naslovna // Kultura // Održano autorsko veče Sabaha Al-Zubeidija u Jagodini

Održano autorsko veče Sabaha Al-Zubeidija u Jagodini

Tokom večeri, književnici su govorili o poznanstvu sa Zubeidijem i njegovom radu, a pred brojnom publikom čitana je i njegova poezija

Foto: TV Kopernikus

Autorsko veče Sabaha Al-Zubeidija, književnika i novinara iz Iraka, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Iako je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Sabaha Al Zubedija život je odveo na sasvim drugu stranu: u svet novinarstva i književnosti. Od svoje 14. godine neguje talenat za pisanje, a do sada je objavio 14 zbirki pesama i pet knjiga sa prevodom na arapski jezik:

-Književna aktivnost za mene je jedna vrsta terapije i najbolji lek. Družim se sa ljudima koji se bave kulturom, koji vole lepe reči i oni meni daju podršku da nastavim dalje. Ovde dolazim često, posebno u Jagodinu, Ćupriju i Paraćin. Jagodina je grad kulture i ovde su dobri domaćini –rekao je Zubeidi.

U njegovim stihovima, najviše se da primetiti ljubav koju oseća prema dragim ljudima, domovini i Bogu:

-Još kao dečak pisao sam ljubavne pesme, a kada sam došao na studiranje u Beograd, hvatala me je nostalgija, te sam počeo sa rodoljubivom poezijom. Kada sam se razboleo, posvetio sam se religiji i pisanju duhovne poezije. Nisam neko ko je zatvoren tip. Volim ljude i svi smo božji. Zbog toga sam i napisao dosta duhovnih pesama. Svi misle da mi je otac Srbin ili da mi je majka pravoslavne vere, međutim ja sam takav čovek koji prihvata sve sredine. Ovde sam se lepo prilagodio ljudima, njihovim običajima i tradiciji i to sve poštujem –rekao je on.

Sabah je oženjen Srpkinjom, sa kojom ima ćerku i dva unuka. Srbiju smatra drugom domovinom i kako kaže – treću nema:

-Srbija je za mene raj na zemlji, a posebno jer sam se stopio u sredinu i osećam se kao da sam rođen ovde. Ovo je moja domovina i ja sam ponosan –rekao je književnik.

Tokom autorske večeri u Književnom klubu „Đura Jakšić“ književnici Mile G. LazarevićJovan BundaloZdravko Sretenović Toma Nedić govorili su o poznanstvu sa Sabahom i njegovom stvaralaštvu. Njegovu poeziju čitali su Kristina Bigić Makić Bojan Miloradović, a svojom pesmom predstavio se i mladi Stefan Dugalić. Sabah nam je rekao da ne planira da stane. I dalje piše, ima tri neobjavljene knjige, a uveliko se sprema za nova književna gostovanja širom naše zemlje.

Sabah Al-Zubeidi rođen je 1956. u grad Al-Amara, na jugu Iraka. Član je Udruženja književnika Iraka, Srbije, međunarodnog Udruženja književnika Amerike, kao i nekoliko novinarskih udruženja. Za svoje radove dobio je brojne nagrade i priznanja, a oni su zastupljeni i u brojnim zbornicima i almanasima. Živi i radi u Beogradu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .