Naslovna // Kultura // Održano autorsko veče Stefana Radosavljevića u Književnom klubu u Jagodini

Održano autorsko veče Stefana Radosavljevića u Književnom klubu u Jagodini

Tokom večeri, govorio je jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović. Priče mladog autora čitali su Aleksandar Racić, Nenad Nikolić i Kristina Bigić Makić, a priređen je i muzički program

Snežana Bihler, Stefan Radosavljević i Ninoslav Stanojlović: Foto Toni Stojanović

Autorsko veče istoričara Stefana Radosavljevića održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. Tom prilikom, publici su predstavljene njegove kratke priče, kao i zbornik „Veliki srpski 19. vek“ u kom je jedna od njih i zastupljena.

Radosavljević je rođen u selu Mijatovcu kod Ćuprije. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je i magistrirao. Trenutno radi kao nastavnik u Osnovnoj školi „Ljubiša Urošević“ u selu Ribaru kod Jagodine, a u slobodno vreme piše kratke priče.

-Uglavnom se one odnose na savremenu nacionalnu istoriju, na 19. i 20. vek. To je period pun važnih istorijskih događaja kao što su Prvi i Drugi srpski ustanak, Prvi i Drugi svetski rat i to su veliki događaji koji preskaču “male ljude” o kojima ja pišem. Priče, ali i proza uopšte, vrlo su zanimljiv način da se ljudima dočara istorija, da to ne budu sao suvoparni podaci i godine, već da se stvarno oseti to vreme. S obzirom na srpsku istoriju, često je ta prošlost teška i tragična, tako da proza i književnost daju prostora da se ljudima približi to vreme –rekao je Radosavljević.

Kvalitet njegovog proznog stvaralaštva prepoznala je i izdavačka kuća „Portalibris“. Od preko 160 pristiglih radova na konkurs čija je tema bila  “Veliki srpski 19. vek”, njegova priča “Cokule” našla se među 29 najboljih koje su objavljene u istoimenom zborniku – što njemu, kao mladom autoru, mnogo znači.

-Priča se bavi srpsko-turskim ratom 1876. godine i prati dva drugara koji su prošli taj rat, a kojima su se putevi nakon rata razišli, da bi ih život ponovo spojio u vreme Timočke bune. Kroz priču sam se potrudio da provučem taj rat, stradanje vojnika, hrabrost, požrtvovanje i pokajanje za učinjeno u toku rata. Žiriju se priča svidela i ušla je u najuži izbor –rekao je autor.

Tokom večeri u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini, govorio je i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović. On je istakao da nije ništa neobično to što se istoričari bave književnošću, te i da takvih primera ima dosta.

-Normalno da istorija daje širu dimenziju i da su mnogi književnici koristili istorijsku građu kao književni predložak. Ivo Andrić je doktorirao sa temom istorije Bosne i Hercegovine. Stevan Sremac je bio možda najčuveniji profesor istorije, a tu je i Miloš Crnjanski koji je takođe po obrazovanju bio profesor istorije, pre nego što se dao u diplomatiju i književne vode –rekao je on.

Radosavljevićeve priče čitali su Nenad Nikolić, Aleksandar Racić i Kristina Bigić Makić, a u muzičkom delu programa nastupio je Danijel Mesihović. Stefan je istakao da uveliko radi na monografiji koja se bavi manastirom Visoki Dečani, ali ne isključuje mogućnost da sve svoje priče, u periodu koji je pred njim, objavi u jednoj zbirci.

Književni klub “Đura Jakšić” u Jagodini nastavlja sa svojim aktivnostima. U četvrtak, 13. jula, istaknuta književnica Dragica Matejić Šreder predstaviće svoju novu dvojezičnu književnu antologiju pod nazivom “Jedna zvezda na nebeskom svodu”. Početak događaja zakazan je za 18 sati.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .