Naslovna // Kultura // Održano književno veče Dragice Šreder, Ane Dudaš i Željka Kneževića u Jagodini

Održano književno veče Dragice Šreder, Ane Dudaš i Željka Kneževića u Jagodini

Tokom večeri, promovisane su njihove nove knjige „Hrišćanska duša“, „U metafori vremena“ i „Vertikale“. Govorili su i recenzenti, a priređen je i zanimljiv muzički program

Književno veče Dragice ŠrederAne Dudaš i Željka Kneževića, pod nazivom „Tri poete“, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. Tokom večeri, publici su predstavljene tri njihove nove knjige: „Hrišćanska duša“, „U metafori vremena“ i „Veritikale“.

„Hrišćanska duša“ naziv je 20. samostalne knjige Dragice Šreder. Inspiraciju za svih 37 pesama koje su predstavljene u knjizi, spisateljica je pronašla u ljubavi prema Bogu i ljudima oko sebe:

-Odavno nisam objavila nešto isključivo svoje. Uglavnom su to do sada bile neke dvojezične antologije, tako da sam odlučila da sakupim svoje hrišćanske pesme i napravim jednu knjigu. Inspirisao me je osećaj prema dragim ljudima i bližnjima koji su preminuli. Moj pokojni muž i ja smo obišli sve manastire u Srbiji i posle svake posete ja sam napisala po jednu pesmu. Tako je nastala „Hrišćanska duša“ –rekla je Dragica Šreder o svojoj knjizi.

Istaknuta srpska književnica Ana Dudaš književnošću bavi se više od 60 godina. Istakla se u različitim žanrovima, a njena najnovija knjiga „U metafori vremena“, objavljena na srpskom i nemačkom jeziku, već je dobila dve nagrade. Vera u Boga glavni je motiv njenog najnovijeg poetskog dela:

-U ovoj knjizi posebno su mi drage pesme posvećene bardu srpske poezije Srboljubu Mitiću i Dragoslavu Živadinoviću. Kada sam došla u Srbiju pre 60 i neku godinu, oni su mene uveli u poeziju. Posebno sam njima posvetila pesme zato što njih više nema –rekla je Dudaš.

Foto: TV Kopernikus

„Vertikale“ je naziv sedme knjige Željka Kneževića. S obzirom na to da već 30 godina živi i radi u Švajcarskoj, uz Dragičinu prevodilačku pomoć, autor je želeo da svoje stvaralaštvo približi i ljudima u zemlji koja mu je drugi dom:

-Moja nova knjiga je za moje prijatelje Švajcarce koji govore nemački i koji našu poeziju ne razumeju. Pošto se mi dugo poznajemo i cenim njene prevodilačke kvalitete, došao sam na ideju sa Dragicom da napravimo jedan zajednički projekat u kom mi je ona puno pomogla i za koji me je podržala dosta. Za pisanje me posebno inspirišu vremenske prilike: kada je tiho ujutru ili uveče i neki susreti sa prirodom –rekao je Knežević.

O knjizi Dragice Šreder govorila je recenzentkinja Slavica Jovanović, dok je dr Golub Jašović govorio o knjizi Ane Dudaš. Svoju poeziju čitali su i Daca Mar Milan Obrenović. U muzičkom delu programa nastupili su Duško Dimitrijević Endži na gitari, Stefan Dugalić na fruli, dok se pesmom publici vokalnim nastupom predstavila Anđela Trajković. Moderator događaja, koji je privukao veliku pažnju publike, bio je književnik Ratko Stojilović.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .