Naslovna // Kultura // Održano književno veče Emine Radevske i Živoslave Arsić u Jagodini

Održano književno veče Emine Radevske i Živoslave Arsić u Jagodini

O autorkama je govorio mr Radoslav Glišić, čitana je njihova poezija, a priređen je i muzički program

Foto: TV Kopernikus

Pesnikinje Živoslava Živa Arsić iz Mladenovca i Emina Radevska iz Kačareva gostovale su proteklog četvrtka u Književnom klubu  „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Obe se pisanjem bave od ranog detinjstva, a prijatelji i ljudi iz okoline ohrabrili su ih da svoje pesme predstave i široj publici.

-To je moja ljubav iz mladosti. Mama me je podržavala u toj mojoj ljubavi. Ja sam slala pesme na „Radio Šumadija“ u Aranđelovcu u mojim mlađim danima. Celo selo je slušalo Živine pesme u 13 časova. Za pisanje me inspirišu svakodnevni život, lepa reč koju čujem… Maločas sam dobila mišljenje da su moje pesme vrlo životne -rekla je Živoslava koja je u Književnom klubu „Đura Jakšić“ promovisala svoju knjigu „Htedoh da te zamolim“.

-Moju ljubav prema pisanju otkrila je bibliotekarka iz Kačareva. Rekla mi je da nastavim, a objavljujem od 2018. godine. Učlanila sam se u Književni klub „Dunavski venac“ po preporuci moje drugarice koja mi je rekla da ne mogu moje pesme da stoje samo po mojim sveskama. Ja najviše volim da pišem ljubavne i životne pesme. Mislim da je ljubav ta koja pokreće sve lepe stvari u životu. Svaka žena se pronalazi u ovoj mojoj zbirci. Neke pesme su autobiografske. Mi pesnici krademo od života nešto, pa stavljamo u pesmu malo naše, malo tuđe. Tako nastane pesma –rekla je Emina, koja je do sada objavila jednu zbirku pesama „Kad sunce zgasne“, koja je promovisana u Pančevu, a sada i u Jagodini.

Iako su obe dobitnice brojnih zahvalnica, diploma i medalja za svoje stvaralaštvo, one ističu da se pisanjem bave isključivo iz ljubavi, a ne zbog nagrada.

-Imam par nagrada i jednu treću nagradu na međunarodnom takmičenju. Poezija mi je zastupljena u 35 zbornika. Ali, nisu mi bitne nagrade. Više mi je bitno druženje, da imam nešto mom pokoljenju da ostavim, da me se seća –rekla je Živoslava.

-Pisanje mi predstavlja veliko zadovoljstvo. To je moj ventil u ovom teškom vremenu koje svi proživljavamo. Ja se jako dobro osećam na tom terenu –istakla je Emina.

Tokom večeri, o autorkama i njihovom stvaralaštvu pozitivno je govorio mr Radoslav Glišić. Čitana je i njihova poezija, a sastavni deo događaja bio je i muzički program koji je priredio kantautor Duško Dimitrijević Endži. Autorke imaju velike planove za period pred njima.  Živoslava uveliko priprema treću knjigu za objavljivanje, dok Emina do kraja godine planira da objavi zbirku pesama za decu i jedan roman.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .