Naslovna // Kultura // Održano književno veče Radeta Milosavljevića u Jagodini

Održano književno veče Radeta Milosavljevića u Jagodini

O autoru i njegovom stvaralaštvu govorili su novinar i publicista Aleksandar Avramović, direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata Vujić i književnik Miroslav Dimitrijević. Predstavljanje knjiga privuklo veliku pažnju javnosti

Književnik, novinar i publicista Rade Milosavljević

Književno veče novinara, publiciste i književnika Radeta Milosavljevića održano je proteklog petka u sali Narodne biblioteke “Radislav Nikčević” u Jagodini.

Tom prilikom, publici su predstavljene su dve njegove knjige: zbirka novinskih tekstova “Mojih prvih 20 godina” i najnovija “Kad misli naviru: i na javi u snu”, knjiga kratko kratkih priča, po formatu najmanja predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu:

-Verovatno bi me neko pitao kako sam došao na ideju da pišem kratke priče, te moram da se podsetim na kolegu i prijatelja Baja Džakovića koji je to veoma uspešno radio. On me je i “isprovocirao” da počnem da pišem, jer je video neke moje zapise i smatrao je da to može da bude materijal za knjigu. Tako sam i počeo. To trojstvo koje čine vest, aforizam i kratko-kratka priča nama novinarima je jednostavno suđeno. Svi smo u novinarstvu krenuli sa vestima koje su temelj svega onoga što kasnije nastaje, a aforizam je drugačiji način sagledavanja sveta oko sebe. A šta je cilj kratke priče?  Da implicira hiljadu drugih, da izazove kod vas maštu i da iz te priče napišete skoro hiljadu različitih –rekao je Milosavljević koji se tokom večeri dotakao i priče o depopulaciji srpskog stanovništva o kojoj je takođe pisao.

Milun Vasić, Ljubiša Bata Vujić, Rade Milosavljević, Miroslav Dimitrijević i Aleksandar Avramović tokom promocije (s leva na desno)

O knjizi “Kad misli naviru: i na javi i u snu” govorio je i Aleksandar Avramović, takođe novinar i publicista. On je kao recenzent istakao da se radi o, po formatu malom, ali veoma vrednom i osobenom delu:

-Ova knjiga je po formatu jedan mali kvadar, ali njene vrednosti će znati da prepozanju čitaoci i stotine hiljada drugih, jer ova knjiga će dugo živeti. Ozbiljna je i upozorava nas na mnogo što šta, a istovremeno nam donosi snažan umetnički doživljaj. Rade je čovek svekolikog opsega. Mislim da će najsnažnije, osim normalno kroz svoje potomke, živeti na osnovu ovoga što je između ovih korica –istakao je Avramović, koji je tokom večeri govorio i o medijskom forumu o depopulaciji stanovništva “Dr Marko Mladenović” koji se održava u Topoli, a gde je je Milosavljević takođe učestvovao.

Direktor Kopernikus Radio Televizije Jagodina Ljubiša Bata Vujić fokusirao se na Milosavljevićevu knjigu „Mojih drugih 20 godina“ koja svedoči o pojedinim ljudima i teškom vremenu kroz koje je Srbija prolazila:

-Rade je u to vreme radio u Švajcarskoj, ali nije ostao nem, a mogao je. On se jasno stavio u odbranu i na jedan dostojanstven i argumentovan način zastupao prava Srba i Srbije povodom te nepravde koja je činjena nad našim narodom. U to vreme neko ko živi u inostranstvu, a da se suprotstavi toj medijskoj mašineriji koja je satanizovala sve što je srpsko, bilo je više od hrabrosti i patriotizma. Taj trag koji nam je Rade ostavio kroz svoju knjigu “Mojih drugih 20 godina” jasno nam ukazuje da su istina i pravda koju propagira svet samo čisti interesi onih najjačih i najmoćnijih –napomenuo je Vujić.

Tokom večeri, govorilo se o knjigama “Mojih drugih 20 godina” i “Kad misli naviru i na javi i u snu”

Tokom večeri, o procesu stvaranja jednog dela govorio je i književnik Miroslav Dimitrijević. U muzičkom delu programa nastupio jagodinski kantautor Duško Dimitrijević Endži, a promocija Milosavljevićevih knjiga privukla je veliku pažnju javnosti.

Rade Milosavljević rođen je 1951. godine u Medveđi. U periodu do raspada Jugoslavije radio je kao novinar, urednik i direktor u “Novom putu”, a zatim i kao dopisnik Radio Beograda i Televizije Beograd. Bio je i upravnik tadašnjeg Gradskog amaterskog pozorišta u Beogradu. Izveštavao je i za “Večernje novosti”, a to je period kada je za svoje reportaže i televizijske emisije osvajao brojne nagrade. Polovinom devedesetih godina odlazi u Švajcarsku, odakle je izveštavao za Radio Beograd i za “Večernje novosti”. Objavio je četiri knjige: “Radovanjci od Vinče do Resave”, “I opet ljubav”, “Kad misli naviru: i na javi i u snu” i zbirku novinskih tekstova “Mojih drugih 20 godina”. Za knjigu “I opet ljubav” dobio je nagradu “Pomoravski orfej” festivala “Srpsko pero”, a za novinarski tekst “Cirkus” dobio je nagradu “Slobodan Žikić” Književnog festivala i portala “Srpsko pero”. Dobitnik je i Oktobarske nagrade opštine Despotovac za informisanje.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .