Naslovna // Kultura // Održano poetsko veče “Ženske priče”

Održano poetsko veče “Ženske priče”

„Želimo da izađemo iz stereotipa i da pokažemo da Osmi mart kao praznik može da se slavi i na drugačiji način“ rekla je Zorica Ivanović, članica ovog Udruženja

Veče je privuklo veliku pažnju javnosti

Aktiv žena OO invalida rada Jagodine organizovalo je veče pod nazivom „Žensko priče“ protekle subote u prostorijama svoje ustanove u ovom gradu.

Ovo Udruženje je, pored dobrovoljnih davalaca krvi, druga sekcija Opštinske organizacije invalida rada Jagodine. Postoji 10 godina i ima 30 članova. Članovi organizuju različita dešavanja poput izložbi i radionica, a sarađuju i sa srodnim udruženjima iz drugih gradova i mesta. Povodom Osmog marta, praznika žena, ovo Udruženje je došlo na ideju da, prema rečima članice Zorice Ivanović, izađu iz stereotipa i proslave ovaj dan na drugačiji način:

-Nismo protiv poklona, cveća ili proslava u kafanama. Volimo i to, ali ovako želimo da se družimo i da pokažemo da se sećamo naših pesnikinja i žena pisaca kao što su Isidora Sekulić, Mira Alečković i Desanka Maksimović. Pričaćemo o njihovim biografijama, čitaćemo priče i citate o ženama, a naš gost Miroslav Malenović pročitaće par ljubavnih pesama –rekla je Ivanović pre početka programa.

Pored Zorice Ivanović i Miroslava Malenovića, tokom večeri govorile su i Biljana Jovanović i Maja Jovanović, takođe članice. Događaju su, pored članova Udruženja iz Jagodine, prisustvovali i članovi srodnog Udruženja iz Smedereva. Iz Aktiva žena su istakli da će i u narednom periodu organizovati večeri posvećene ženama koje su ostavile dubok trag u našoj istoriji i da će na taj način čuvati sećanje na njih, ali i da žele da skrenu pažnju na invalide rada kao kategoriju u društvu, napomenuvši tom prilikom da se nesreće na radu i dalje javljaju.

Dušan Miletić

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .