Naslovna // Kultura // Održano veče pomoravskih satiričara u Jagodini

Održano veče pomoravskih satiričara u Jagodini

Svojim stvaralaštvom, predstavili su se književnici iz celog Pomoravlja, a njihovi nastupi izazvali su burne aplauze prisutnih

Snežana Bihler, Mile G. Lazarević i Vladica Milenković

Tradicionalno veče pomoravskih satiričara održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini. Veliki broj stvaralaca satiričnih dela i aforizama iz celog Pomoravlja okupio se kako bi publici predstavio svoje stvaralaštvo.

Održavanjem ove večeri, ova ustanova kulture neguje satiru kao književni žanr, ali i održava sećanje na pisce koji su u ovoj sferi književnosti briljirali poput Radoja Domanovića, Vladimira Bulatovića Viba i mnogih drugih:

-Humor i satiru uopšte nije lako pisati. To je jedan vrlo ozbiljan i studiozan posao, tako da čovek prosto mora da se rodi sa tim darom da bi jednostavno mogao na književno-umetnički način da iznese ono što hoće kroz ovu kratku formu. Svi koji se bave ovim žanrom duboko prožimaju i jednostavno su pronicljivi. Imaju jednu ogromnu širinu jer poznaju ljudsku psihologiju. Na taj način, iznose neke negativne ili pozitivne osobine, razuveravaju nas od zabluda i predrasuda, ali prikazuju nam i običaje koji mogu da budu nekada dobri, a nekad i loši. Sve to rade iz svoje vizure kratke forme koja je jako neobična i zahtevna –rekla je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba “Đura Jakšić” u Jagodini.

Prisutni stvaraoci istakli su da je vreme u kojem živimo i te kako inspirativno za stvaranje satiričnih dela:

-Korona nas je saterala u izolaciju oko dva meseca, tako da je bilo dovoljno vremena da se smišlja i na tu temu, da se nešto kaže i napiše. A izbori su nešto posebno. Sa sadržajima koji nam kandidati za političke funkcije nude, biće materijala za pisanje –rekao je pisac Bratislav Magdić.

-Pisanjem satire bavim se već 20 godina. Iza mene su četiri objavljene knjige. Na ovakvim večerima sam čest gost. Sada u ovo predizborno vreme, nama je jako inspirativno da budemo duhoviti i kritički raspoloženi prema ovoj kompletnoj situaciji koja se odigrava oko nas –rekao je Vladica Milenković, satiričar iz Paraćina.

Pored Magdića i Milenkovića, publiku su svojim stvaralaštvom dobro nasmejali i Mile G. Lazarević, Aleksandar Dobrosavljević, Tomislav Jović, Bora Blagojević i Toni S. Stojanović. U muzičkom delu programa, nastupio je kantautor Duško Dimitrijević Endži, a nastupi pomoravskih književnika izazvali su burne aplauze publike.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .