Naslovna // Kultura // Održano veče posvećeno Dobrici Milićeviću i Stanislavu Tasiću

Održano veče posvećeno Dobrici Milićeviću i Stanislavu Tasiću

O vrsnim i dugogodišnjim radnicima u oblasti kulture, govorili su istoričar mr Dejan Tanić, direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata Vujić i direktor Kulturnog centra “Svetozar Marković” u Jagodini Nebojša Petrović

Snežana Bihler, Nebojša Petrović, Dejan Tanić i Ljubiša Bata Vujić

Veče posvećeno nedavno preminulim vrsnim i dugogodišnjim radnicima u oblasti kulture, novinaru i publicisti Dobrici Milićeviću i književniku i pesniku Stanislavu Tasiću, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini.

Milićević je decenije proveo u novinarstvu radeći u štampi, na radiju, ali i na televiziji. Kao takav, ostao je upamćen kao legenda ovog zanata, a 15 godina bio je umetnički direktor pozorišnog festivala “Dani komedije” u Jagodini. Stanislav Tasić bio je i jedan od osnivača Književnog kluba “Đura Jakšić” i suosnivač pozorišta “Stanislavski”. Za života je objavio pet knjiga, a njegova dela, za koja je dobio više nagrada, zastupljena su u mnogim zbornicima i monografijama:

-Bili su vrlo otvoreni za saradnju, veoma prijatni i srdačni. Nisu bili boemi, što je za umetnike karakteristično. Bili su veoma duhoviti i ponosni, ali ne na ono što su oni radili, nego na ono što je čitava kulturna javnost radila, a oni su učestvovali u tome. Tasić je svoju arhivu ostavio Istorijskom arhivu i za jagodinsku književnost učinio je mnogo, pre svega za pesništvo. Milićević je bio doajen novinarstva, ne samo pomoravskog i jagodinskog, nego i srpskog. Ostavio je dubok trag u umetničkom životu i u Jagodini i u celoj našoj zemlji. To su legende Jagodine i svaki Jagodinac zna za njih –rekao je mr Dejan Tanić, istoričar.

Tanić je govorio i istoriji čitališta u Jagodini, a pored njega, o saradnji i prijateljstvu sa Milićevićem govorili su i Ljubiša Bata Vujić, direktor Kopernikus RTV Jagodina, kao i Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini. Kao jedan od njegovih najbližih saradnika, istakao je da je Milićević bio pun ideja, dobronameran u kritici i hodajuća riznica ne samo događaja u Jagodini, nego i u Beogradu. Biografije Milićevića i Tasića čitala je predsednica Kluba Snežana Bihler, a pored prijatelja i saradnika, događaju je prisustvovao i Dobričin sin Bojan Milićević.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .