Naslovna // Kultura // Otvorena izložba kopija fresaka u ćuprijskom muzeju

Otvorena izložba kopija fresaka u ćuprijskom muzeju

Izložba predstavlja saradnju Muzeja “Horeum Margi Ravno” i Zavičajnog muzeja u Jagodini. Za publiku će biti postavljena do 18. jula

Foto: Saša Kokalj

Izložba kopija fresaka pod nazivom „Slika i istorija u Srbiji srednjeg veka“ svečano je otvorena pretprošlog ponedeljka u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.

Radi se o kopijama zidnih slika iz manastirskih hramova između 12. i 15 veka iz različitih delova srpske srednjovekovne države, a predstavljeni eksponati deo su zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini. Oni prvobitno pripadaju Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, ali su, posle dugogodišnje saradnje sa Muzejom u Jagodini, preuzeti na dugoročno korišćenje. Za ovu priliku, napravljen je tematski odabir od 10 fresaka.

-Tu su uglavnom istorijske kompozicije, portreti ktitora, vladara, ali i neke od velikih scena koj pripadaju hrišćanskom, odnosno bogorodičinom ciklusu. Tu su upletene određene teme koje takođe oslikavaju aktuelni istorijski trenutak tako da je ovo vrlo aktuelna izložba s obzirom na to da je istorija svuda oko nas. Odnos reči i slike u srednjem veku bio je vrlo složen. Slika je tada, s jedne strane, odražavala stilizovanu stvarnost, ali je promicalo mnogo toga što je prava istorija, sve ono što se zaista dešavalo na dvorovima, u međunarodnim odnosima na Balkanu, unutar tadašnje Srbije i u crkveno-političkom životu –rekao je dr Branislav Cvetković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Novak Novaković i Branislav Cvetković: Foto – Saša Kokalj

Izložba predstavlja saradnju ćuprijskog muzeja „Horeum Margi Ravno“ i Zavičajnog muzeja u Jagodini. Direktor muzeja u Ćupriji Novak Novaković rekao je da se radi o nesvakidašnjoj kompoziciji različitih fresaka.

-Možemo da vidimo da se tu javljaju portreti dva jako značajna srpska vladara, dva najznačajnija srpska prosvetitelja. To su: Sveti Sava, kao rodonačelnik srpske kulture i srpske duhovnosti i despot Stefan Lazarević, koji je jedan od potonjih vladara srpske države. On je obeležio jedan značajan segment i jednu jako značajnu epohu srpske kulture –rekao je Novaković.

Na ovaj način, Muzej “Horeum Margi Ravno” priključio se obeležavanju manifestacije “Vidovdanske svečanosti” koja se tradicionalno održava u Ćupriji, a izložba će za sve posetioce biti otvorena do 18. jula. Ove dve ustanove kulture nastaviće svoju saradnju u okviru projekta koji se bavi obradom arheološke građe u manastiru Ravanici, za čiju realizaciju je finansijska sredstva ćuprijski muzej dobio od Ministarstva kulture.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .