Naslovna // Kultura // Otvorena izložba “Kuvarice savremenog trenutka” u MNMU u Jagodini

Otvorena izložba “Kuvarice savremenog trenutka” u MNMU u Jagodini

Otvorila ju je Gordana Predić, posebna savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture, a za sve zainteresovane posetioce biće postavljena do 26. maja

Foto: TV Kopernikus

Izložba “ “Kuvarice” savremenog trenutka” Kolektiva “NEpraktične žeNE” svečano je otvorena protekle srede u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Udruženje “NEpraktične žeNE” nastalo je 2000. godine saradnjom grupe „Škart“ sa Udruženjem samohranih majki-izbeglica „Žena“ iz Zemuna. Do sada su članice izlagale širom naše zemlje i inostranstva, a na izložbi „Kuvarice savremenog trenutka“ u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, članice Lenka Zelenović, Brigita Međo i Pava Martinović predstavile su raznobojna kuhinjska platna, takozvane „kuvarice“, sa izvezenim društveno angažovanim porukama – onim na koje patrijarhalno društvo od žena nije naviklo.

Foto: TV Kopernikus

-Najveći kompliment koji sam ja ikada dobila bio je taj kada mi je jedna žena prišla i rekla da iz mojih kuvarica izbijaju takva osećanja kao iz slika Fride Kalo. Šta da vam kažem kada vas neko sa tako velikom umetnicom poredi? Kroz taj vez i tu tematiku smatram da žene konačno treba da progovore, da kažu šta misle, koji im je cilj, šta misle o politici, svom životu, šta ih muči, kao i o ekologiji koja je sad jako bitna – rekla je Lenka Zelenović i dodala da je udruženje 2007. godine dobilo Oktobarsku nagradu grada Beograda.

Iz rukovodstva Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini istakli su da „kuvarice“ „NEpraktičnih žeNA“ s jedne strane predstavljaju vez, a izložene na panoima ove ustanove i na ovakav način postaju grafit.

-Ono što njih vezuje za naš muzej jeste ta pozicija žene koja je, kao što znamo, tradicionalno na neki način ubila svoj glas. Kroz umetnost, u ovom njihovom pomalo ironičnom pristupu, kroz jedan vrlo tradicionalan medij kakav je „kuvarica“ i uopšte vez one sada nastupaju kao punopravni članovi društva i promišljaju probleme savremenog društva, a unutar toga i problem pozicije žene –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Foto: TV Kopernikus

Više od 40 posto vizuelnih umetnica smatra da su nedovoljno vidljive dok skoro 73 posto ispitanih smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija saradnja sa zaposlenima u ustanovama kulture i drugim umetnicama na zajedničkim projektima, rekla je tokom otvaranja Gordana Predić, posebna savetnica potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture Maje Gojković.

-Položaj vizuelnih umetnica, kao i žena u drugim umetnostima, više nikada ne treba da bude tabu tema. Sve institucije treba da pruže još intenzivniju javnu podršku da slobodno progovore o društvenim stereotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaju žena u umetnosti savremene Srbije. Iako je urađeno mnogo toga i u kulturi i generalno, pred ženama je još mnogo napora i izazova ka postizanju zajedničkog cilja, a to je puna ravnopravnost. Brojne velikanke naše kulture i istorije umetničkim i društvenim stavovima rušile su tabue i ustaljene, konzervativne društvene obrasce –rekla je Predić, tokom otvaranja izložbe koja je upriličena baš na Dan žena.

Izložba je izazvala veliku pažnju javnosti, a njen sastavni deo bila je i filmska projekcija o Udruženju „Nepraktične žene“. Za sve zainteresovane, izložba će biti otvorena do 26. maja.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .