Naslovna // Kultura // Otvorena izložba “Rađanje staklarstva u Srbiji” u Zavičajnom muzeju Jagodina

Otvorena izložba “Rađanje staklarstva u Srbiji” u Zavičajnom muzeju Jagodina

Predstavljeno je više od 80 staklenih predmeta iz perioda od kasne antike do sredine 20. veka. Autorke su arheološkinja Smiljana Dodić i istoričarka umetnosti Jasmina Trajkov. Izložba će biti postavljena do kraja leta.

Foto: TV Kopernikus

Izložba “Rađanje staklarstva u Srbiji” otvorena je proteklog četvrtka u Zavičajnom muzeju Jagodina. Autorke izložbe su arheološkinja Smiljana Dodić i istoričarka umetnosti Jasmina Trajkov, muzejske savetnice Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Tokom izložbe predstavljeno je više od 80 staklenih eksponata iz perioda od kasne antike do sredine 20. veka.

-Akcenat je na staklu koje je proizvedeno u Jagodini, jer kao što nije opšte poznato, a trebalo bi, Jagodina je kolevka stakla u Srbiji. Upravo ovde je započeta proizvodnja stakla u obnovljenoj Srbiji 1846. godine. Radi se o prvoj staklari Avrama Petronijevića u selu Mišević kod Belice. Upravo ti predmeti koji su pripadali Nacku Jankoviću i njegovom sinu, koji je bio suvlasnik fabrike, jesu ono najvrednije što mi imamo u zbirci predmeta od stakla. Možda su takođe značajni i predmeti koji potiču iz ranog perioda rada Srpske fabrike stakla u Paraćinu, koja je počela da radi 1907. godine. To je lula za duvanje stakla, jedan kalup za izlivanje stakla, neka čaša je u pitanju –rekla je Jasmina Trajkov, istoričarka umetnosti i jedna od autorki izložbe.

Foto: TV Kopernikus

Pored upotrebnih predmeta kao što su flaše, činije, šolje i čaše, prisutni su imali prilike da vide i deo iz arheološke zbirke muzeja.

-Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2022. godina proglašena je Međunarodnom godinom stakla. Iskoristili smo tu priliku da u to ime prikažemo i delić iz arheoloških zbirki koji se takođe tiču predmeta izrađenih od stakla. Radi se o materijalu iz arheoloških iskopavanja koji datira od rano antičkih, rano vizantijskih lokaliteta. To su posude, nakitni predmeti… Ono što bi možda bilo zanimljivo posetiocima je to da vide kontinuitet izrade nakita od neprozirnog stakla. Ovo je i jedinstvena prilika da se vide i fragmentovani okulusi, prozorska stakla iz srednjeg veka. Imamo čak i jedan ceo okulus, prozorsko staklo manastira Manasija, crkve Svete Trojice –istakla je Smiljana Dodić, arheolog Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izložbi je prisustvovao veliki broj ljudi različitih generacija, među kojima je bio i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović. Izložba će biti deo postavke tokom evropske Noći muzeja koja će biti održana 14. maja, ali i manifestacije „Muzeji za 10“ do 20. maja. Svi zainteresovani izložbu će moći u ovoj ustanovi kulture da pogledaju sve do kraja leta.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .