Naslovna // Kultura // Otvorena izložba Radosava Jovanovića u Jagodini

Otvorena izložba Radosava Jovanovića u Jagodini

Predstavljeno je 25 slika iz različitih perioda rađenih tehnikom ulja na platnu. Izložbi, koja će biti postavljena do 1. oktobra, prisustvovao je veliki broj ljudi

Radosav Jovanović slavi 50 godina uspešnog rada

Izložba slikara naivne umetnosti Radosava Jovanovića iz sela Dragovo kod Rekovca otvorena je proteklog četvrtka u galeriji “Srećko” Književnog kluba “Đura Jakšić” u Jagodini.

Jovanović se likovnom umetnošću bavi od 1972. godine. Bio je učenik poznate Oparićke škole naive kod umetnika Janka Brašića, a svoje radove do sada je izlagao kako samostalno, tako i grupno i u zemlji i u inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja iz oblasti likovne umetnosti, a ovom izložbom Jovanović obeležava pet decenija umetničkog stvaralaštva. Publici u Jagodini prvi put se predstavio 1974. godine:

Voli da slika portrete i narodne običaje

-Još u osnovnoj školi sam se pokazao kao dobar crtač, a radio sam i portrete vojskovođa iz oba svetska rata. Trudio sam se da budem likovni pripovedač na neki način slikajući običaje našeg sela, portrete znanih i neznanih, kola, sabore, svadbe, događaje protkane našom narodnom nošnjom što je karakteristično na svim mojim slikama. Inspiraciju sam dobijao uglavnom iz svakodnevnog života, ali i iz priča starih ljudi, pogotovo sa temama rata što će inspirisati jedno veliko delo koje pripremam. Izuzetno sam ponosan na raznovrsnost koja me je i održala tokom svih ovih 50 godina rada –rekao je Jovanović između ostalog.

Na izložbi je predstavljeno 25 slika koje su rađene tehnikom ulja na platnu i one su iz različitih perioda stvaranja. Tokom izložbe, na svom instrumentu predstavio se i frulaš Ljubinko Vesić. Poeziju su čitali glumac Bojan Miloradović, kao i književnik Ratko Stojilović, koji je za autora rekao da ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpske naive. Izložba je privukla veliku pažnju, a za javnost će biti otvorena do 1. oktobra.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .