Naslovna // Kultura // Otvorena izložba slika Marije Simić Maravelje u Jagodini

Otvorena izložba slika Marije Simić Maravelje u Jagodini

O autorkinom stvaralaštvu, pohvalno su govorili novinarka Marija Knežević Kern, filozof dr Pra Milan Mladenović i istoričar mr Dejan Tanić. Izložba će biti postavljena do 1. oktobra.

Govornici i autorka (u sredini) tokom otvaranja izložbe: Foto Toni S. Stojanović

Izložba likovnih dela Marije Simić, u krugu umetnika poznatije i kao Maravilje, pod nazivom „Sve u ovom snu je već zapisano“, otvorena je proteklog četvrtka u Galeriji „Srećko“ Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Marija, rodom iz Beograda, slikarstvom se bavi sedam godina, a ovo je njena četvrta samostalna izložba. Na njoj je predstavljeno 20 slika različitih formata, na kojima je, prema rečima stručnjaka, autorka otkrila najintimnije delove svoje duše.

-Moje slikarstvo je jedna duboka molitva. Ne pravim skice i karaktere, jednostavno sednem i krenem da slikam. Tada osećam duboko prisustvo Gospoda Boga. Kada On umoči u moju boju svoj kažiprst, tada i mojom nesigurnom rukom krenu linije. Sve te slike postoje. Samo je milost Božja i dozvoljeno nam je da stavimo svoje ime i prezime na to delo Božje da bi ugledalo svetlost dana, da bi pokazalo ljudima na planeti da postoje druge dimenzije i drugi svetovi. Nazivaju nas čudacima, zato što smo neshvaćeni i zato što plivamo u nekim drugim vizijama –rekla je slikarka.

Na umetnicu je slikarstvo, tokom svih ovih godina bavljenja njime, imalo pozitivno dejstvo.

-Slika je transformisala moju ličnost. To je Marija Magdalena – pustinjska ruža. To je trenutak kada sam ja postala mnogo bolja u međuljudskim odnosima i to me je duboko promenilo. Svaki čovek ima borbu sa svojim slabostima. Borim se i hoću da izađem iz svih mračnih dubina svoje duše, da budem bolji čovek. Ljubav može sve da pobedi i da pomogne čoveku da transformiše tu našu mračnu stranu koju svi imamo. Takođe, smatram da društvo ne može da opstane bez kulture, umetnosti, prosvete i religije, a ljubav,vera i nada su jako bitni –rekla je ona i dodala da, s obzirom na to da drugi put izlaže u Jagodini, odavde nosi veoma pozitivne utiske.

O likovnim delima Marije Simić, tokom večeri pohvalno su govorili novinarka Marija Knežević Kern, filozof dr Pra Milan Mladenović, inače Jagodinac i istoričar mr Dejan Tanić. Maraviljini radovi će za sve posetioce biti postavljeni do 1. oktobra.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .