Naslovna // Kultura // Otvorena izložba slika Slobodana Štetića u Zavičajnom muzeju u Jagodini

Otvorena izložba slika Slobodana Štetića u Zavičajnom muzeju u Jagodini

Autor izložbe je Jasmina Trajkov, muzejski savetnik i istoričar umetnosti. Tokom otvaranja govorio je i Živorad Đorđević, književnik i novinar u penziji. Izložba je izazvala veliku pažnju javnosti, a biće postavljena do 11. juna

Slobodan Štetić, Jasmina Trajkov i Živorad Đorđević (s leva nadesno): Foto TV Kopernikus

Izložba slika Slobodana Štetića, jednog od najistaknutijih vizuelnih umetnika u Jagodini, svečano je otvorena proteklog četvrtka u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

Na izložbi publici je predstavljeno 35 slika rađenih tehnikom ulja na platnu, koje su nastale u periodu od 2019. godine pa sve do danas.

-Nastale su od početka korone. Nisam imao šta da radim i onda sam slikao. Došla je inspiracija. Kada čovek počne da radi, onda se to razvija iz jedne slike u drugu, druga u treću… Ja brzo slikam i svakodnevno radim. Izložba je iz dva dela. Ima onih starih motiva koje sam ja nekada radio i nekih potpuno novih, apstraktnih, kolorističkih motiva koje sada radim. Drago mi je da su večeras ovde mnogi moji prijatelji Jagodinci –rekao je Štetić.

Autor izložbe je istoričar umetnosti i muzejski savetnik Jasmina Trajkov. Ona je istakla da joj je drago što posle duže pauze njegove slike ponovo krase zidove Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Foto: TV Kopernikus

-Znamo Slobodana Štetića pre svega kao grafičkog dizajnera. On je sa svojim plakatima postigao veliki uspeh i van granica naše zemlje, a slikarstvu se vraća kao nekoj svojoj prvoj ljubavi. Dugo nije radio slike. Ove su nastale u vreme korona virusa i ovaj niz slika sada prvi put predstavlja jagodinskoj publici. To jesu njegovi motivi koje je ranije radio: vedute gradova i mrtve prirode, a sada naročito ponovo razrađuje asptraktne kompozicije i posebno sada, u ovom periodu svog slikarskog rada, on se njima vraća i njih posebno obrađuje, tako da smo malo veći akcenat na izložbi stavili na te apstraktne kompozicije –rekla je Trajkov.

Tokom svečanog otvaranja, prisutnima se obratio i književnik i novinar u penziji Živorad Đorđević, inače dugogodišnji prijatelj Slobodana Štetića.

-Mi se družimo još od sedamdesetih godina prošlog veka. Ja sam mnogo pisao o njegovom stvaralaštvu i na neki način mogu to da sublimiram jer ovo je, na neki način, jedan od vrhova stvaralaštva Slobodana Štetića. On se uvek osećao kao slikar i meni je uvek bilo drago da pišem o tome šta i kako slika. Ovo je sublimacija svega onoga što je istraživao godinama unazad. Svi koji dođu da vide izložbu Slobodana Štetića, biće jako zadovoljni, jer posle nekoliko decenija on ponovo izlaže u Jagodni –rekao je Đorđević između ostalog.

Foto: TV Kopernikus

Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a za sve ljubitelje Štetićevog likovnog stvaralaštva, biće postavljena do 11. juna.

Slobodan Štetić rođen je 1958. godine u Jagodini. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se plakatom, fotografijom, grafikom knjige i slikarstvom. Redovni je profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu. Izlagao je na više stotina samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.rođen je 1958. godine u Jagodini. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se plakatom, fotografijom, grafikom knjige i slikarstvom. Redovni je profesor na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu. Izlagao je na više stotina samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Oblikovao je više od 200 knjiga, monografija i kataloga iz oblasti poezije, beletristike, nauke i umetnosti, a svojim ilustracijama obogatio je više pesničkih knjiga.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .