Naslovna // Kultura // Pesmom i igrom kroz Pomoravlje

Pesmom i igrom kroz Pomoravlje

 

 

Jedinstven festival u ovom delu Srbije, organizovan prošle subote po drugi put. Majurci ugostili dvanaest kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

 

            Defileom kroz selo Majur nekoliko stotina učesnika, a potom briljantnim nastupima KUD-ova iz Srbije, Makedonije i Grčke, kroz dvanaest koreografija, održan je drugi po redu Međunarodni  festival folklora pod nazivom „Pesmom i igrom kroz Pomoravlje“. I ove godine, program je bio izuzetno bogat, pa je mnogobrojna publika , pored folklora kojim su učesnici dočarali običaje kraja iz koga dolaze, uživala i u pesmi, izborima za najlepšu devojku i najoriginalniju nošnju.

            -Pošto na prostoru Centralne Srbije nemamo ovakav festival, ja sam na ideju da ga organizujemo došao prošle godine. Želja mi je da on postane i tradicionalan i da svake godine okupi sve veći broj kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Cilj festivala je da sačuvamo našu tradiciju i da ovaj festival preraste u višednevni, jer to je potrebno Pomoravlju, rekao je  Jovica Dimitrijević, predsednik KUD „Branko Ćopić“ iz Majura i organizator festivala.

            Pored kulturno-umetničkih društava iz Srbije, na ovaj Međunarodni festival su se odazvali gosti iz Makedonije, i po prvi put gosti iz Grčke iz Eratina, opština Kavala. Predsednik grčkog kulturno-umetničkog društva Apostolidis Anastasus nije krio oduševljenje prijemom u Jagodini, gde su članovi njegove ekipe obišli turistički kompleks Đurđevo brdo i kupali se u Akva parku.

            –Nismo prvi put u Srbiji, ali smo prvi put ovde u vašem gradu i selu Majur. Jako smo zadovoljni onim što smo videli, grad je uredan, ljudi dobri. Ista je situacija i ovde u Majuru gde ćemo se predstaviti sa četiri koreografije iz Trakije, dela Grčke odakle mi dolazimo. Naše kulturno-umetničko društvo „Eratino“ postoji od 1994. godine i radi kroz  četiri ansambla. Ja se puno zahvaljujem organizatoru na pozivu i očekujem uzvratnu posetu 7. i 8. septembra na sličnom festivalu koji se organizuje kod nas u Grčkoj i nosi naziv „Reka života“, rekao je Apostolidis.

            Ovogodišnji festival u selu Majur nadomak Jagodine je ujedno i obeležavanje 70 godina uspešnog rada KUD-a „Branko Ćopić“ takođe iz Majura.. Svakako treba napomenuti da je Festival održan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine uz svesrdnu pomoć brojnih sponzora.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .