Naslovna // Kultura // Počelo “Jagodinsko kulturno leto”

Počelo “Jagodinsko kulturno leto”

U Izletištu „Potok“ protekle subote, prikazan je film „Sveta Petka: krst u pustinji“, a dan kasnije na istom mestu izvedena je predstava za decu „U svetu bajki“ pozorišta „Sanjalište“ iz Beograda

Foto: TV Kopernikus

Tradicionalna manifestacija „Jagodinsko kulturno leto“ počela je proteklog vikenda u Izletištu „Potok“ u Jagodini.

Na samom otvaranju letnje pozornice u jagodinskom izletištu Potok publika je uživala u projekciji filma “ Sveta Petka – krst u pustinji”. Reč je o srpsko-jordanskom biografskom i dramskom filmu iz 2022.godine, režisera Hadži Aleksandra Đurovića,  o Paraskevi, devojci koja napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Film je ekranizacija poznatog romana “Petkana”, Ljiljane Habjanović Đurović.

-Ovim filmom krećemo sa letnjim programom ovde u Izletištu “Potok”. Očekuje nas u toku leta dosta koncerata, dosta predstava: kako za decu tako i za odrasle. Naravno, tu su i igranke. Biće i koncerata u centru grada. Imamo i manifestaciju “Svetionik” koju smo posle dužeg vremena ponovo u Kulturnom centru –rekao je Petar Mitić iz Kulturnog centra u Jagodini.

Dan kasnije, u subotu, na istom mestu, sa početkom u 19 sati, izvedena je predstava za decu “U svetu bajki” pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.

-Radi se o devojčici koja se prvi put susreće sa svojim likovima iz bajki. Sreće zlu kraljicu iz “Snežane i sedam patuljaka”, Mačka u čizmama, čarobnjaka Merlina i ona je vrlo zbunjena jer ih vidi u svojoj sobi. Već dugo igramo ovu predstavu i za sada je klinci vole. Često dolaze da je ponovo gledaju. Ono što je jako bitno jeste to da se mi uvek potrudimo da provučemo pouku, a da sloga, prijateljstvo i ljubav uvek pobede na kraju –rekla je Katarina Živković, glumica pozorišta “Sanjalište”.

Ovo nije prvi put da pozorište „Sanjalište“ gostuje na Letnjoj sceni u Jagodini. Protekle godine, na istom mestu, pred brojnom publikom izveli su predstavu „Veseli mornari“, a kako su nam rekli, uvek se raduju svakom dolasku u Jagodinu.

-Nama je čast što smo ponovo ovde. Uvek volimo da budemo vaši gosti, zato što uvek imate mnogo kulturnih dešavanja. Volimo i privatno da posetimo Muzej voštanih figura i Akva park, tako da kada spojimo poslovno i privatno, uvek ostanemo malo duže –rekla je ona.

U predstavi, pored Katarine, igraju još i Aleksandar Radević, Aleksa Raičević i Nina Stamenković. „Jagodinsko kulturno leto“ se nastavlja i ove sedmice, te će publika već u sredu 12. juna, na Gradskom trgu, u 21 čas, moći da uživa u koncertu „Yu grupe“. U petak, 14. jula, na letnjoj sceni Izletišta „Potok“, u 21 čas, koncert će održati Slavko Banjac i bend „Barakuda“, a dan kasnije, u subotu, na istom mestu u 20 sati, biće odigrana predstava za decu „Mačak u čizmama“.

Organizator Jagodinskog kulturnog leta je Kulturni centar, pokrovitelj je Skupština grada Jagodine, a svi događaji u okviru ove manifestacije besplatni su za sve posetioce.

D.M. / T.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .