Naslovna // Kultura // Počeo 10. “Animator fest” u Jagodini

Počeo 10. “Animator fest” u Jagodini

Biće prikazano 106 filmova iz 86 zemalja sveta u tri kategorije, a ocenjivaće ih stručni žiri. Organizator je Kulturni centar “Svetozar Marković”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Skupština grada Jagodine i Filmski centar Srbije

Foto: TV Kopernikus

Nastupom učenika i nastavnika Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini i projekcijom najboljih ostvarenja iz prethodnih godina, protekle srede svečano je otvoren jubilarni, 10. po redu, evropski festival animiranih filmova za decu i mlade, „Animator fest“.

Ove godine, prijavljeno je 1327 filmova iz 86 zemalja sveta, a komisija je izabrala 106 koji će se takmičiti u tri kategorije i na taj način biti predstavljeni žiriju i publici. Iz uprave festivala istakli su da su ponosni na to što je ova manifestacija od vikend revije animiranih filmova dece i mladih prerasla u ugledan festival: kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

-Ono što se dešava i što se može videti na ovom festivalu istovremeno se viđa i na sjajnim festivalima Evrope i sveta. Nekad smo popularizovali dečju i omladinsku selekciju, danas predstavljamo i studenstke filmove i profesionalna ostvarenja koja u nekom najširem kontekstu komuniciraju sa decom i mladima, ali su generalno za celu porodicu. “Animator fest” je tokom godina za nas postao deo našeg kulturnog identiteta, nešto što mi u Kulturnom centru dajemo kao poklon ovom gradu. Za nas je velika odgovornost da učinimo svet sadržajnijim i bogatijim, a mislim da je uloga svakog pojedinca u tom smislu jako važna, da svi radimo zajedno. U ovaj grad ljudi dolaze među svoje prijatelje, a to smo mi učinili uz pomoć ovog grada koji nam je dao podršku pre 10 godina, ali i svih ovih godina na dalje -rekla je Marija Vulić, urednica “Animator festa” u Jagodini.

Filmove će ocenjivati petočlani žiri, sastavljen od stručnjaka iz oblasti filmske umetnosti. Jedan od njih je i Mauro Kararo, reditelj animiranih filmova iz Italije.

-Atmosfera na ovom festivalu je dobra, veoma je prijatno i vidi se da je uloženo dosta truda u detalje. Najviše mi se dopada ovogodišnji grafički dizajn, kao i sva prateća oprema. Očekujem da vidim dosta dobrih filmova i da zajedno sa ostalim članovima žirija izaberem najbolji -rekao je Kararo.

Organizator festivala, Kulturni centar „Svetozar Marković“, do kraja sedmice, priredio je bogat i zanimljiv prateći program koji se sastoji od nekoliko filmskih radionica i izložbi. Posle svečanog otvaranja, usledio je i koncert Duleta Resavca i „Stoiks benda“ na platou ispred Kulturnog centra, a dodela nagrada najboljima biće upriličena u nedelju, 4. septembra, sa početkom u 20 sati. Pokrovitelji 10. „Animator festa“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Skupština grada Jagodine i Filmski centar Srbije.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .