Naslovna // Kultura // Portret Mileta G. Lazarevića, majstora sažetosti

Portret Mileta G. Lazarevića, majstora sažetosti

Tokom večeri u Književnom klubu “Đura Jakšić”, o Miletu Lazareviću govorio je i aktuelni predsednik Književnog kluba „Dušan Matić“ u Ćupriji Živorad Miletić. Čitani su aforizmi, priče i stihovi, a priređen je i muzički program

Snežana Bihler, Mile G. Lazarević i Živorad Miletić: Foto Toni S. Stojanović

Veče književnika i novinara iz Ćuprije Mileta G. Lazarevića održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Lazarević je višegodišnji radnik u oblasti kulture. Do sada je objavio 16 knjiga, napisao veliki broj tekstova, pesama, eseja i proznih radova, a mnoga njegova dela zastupljena su u brojnim almanasima i zbornicima: kako u Srbiji, tako i van nje. Uređivao je emisiju „Trenutak kulture“ na Radiju Stara Čaršija, radio emisiju „Sa kulturom na ti“ i TV serijal „Predstavljamo vam“. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a član je i nekoliko književnih udruženja. Lazarević, inače predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug koji živi i radi u Ćupriji, istakao je izuzetnu saradnju sa Književnim klubom „Đura Jakšić“ u Jagodini.

-Radi se o najagilnijem i najproduktivnijem klubu u celoj Srbiji, a pogotovo u Pomoravskom okrugu. Čast mi je što se veče posvećeno mom radu održava ovde. Naša saradnja je odlična, kao i sa Književnim klubom „Dušan Matić“ u Ćupriji –rekao je on.

Lazarevićeva karijera je izuzetno bogata, a on je izdvojio i trenutak na koji je ponosan.

-Moja petnaesta knjiga „Istine“ proglašena je najboljom za 2019. godinu u oblasti humora i satire. Dobila je nagradu „Radoje Domanović“ i na to sam vrlo ponosan. Nagrade mi znače, to je velika čast za mene –istakao je ovaj književnik i novinar.

Tokom večeri, o Lazareviću je govorila predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, prof. Snežana Bihler, koja je pohvalila njegov način pisanja, uporedivši ga sa onim koji je bio blizak Antonu Pavloviču Čehovu i dodala da Mile piše kratko, jezgrovito i sažeto. O njemu je pohvalno govorio i aktuelni predsednik Književnog kluba „Dušan Matić“ u Ćupriji književnik Živorad Miletić, koji je tokom večeri pročitao njegovu pesmu „Ravanica“.

O Lazareviću je govorio i Toni S. Stojanović, sekretar Književnog kluba u Jagodini. Stihove, priče i aforizme čitala je i Kristina Bigić Makić, poetesa i članica Književnog kluba „Đura Jakšić“, dok je za muzički deo programa bio zadužen kantautor Duško Dimitrijević Endži.

Lazarević će već krajem decembra u Udruženju književnika Srbije u Beogradu održati svoje četvrto književno veče. Tada će govoriti predsednik Radomir Andrić i Aleksandar Čotrić, a Mile je istakao da je to za njega velika čast. Takođe, dodao je i da je napisao monodramu o despotu Stefanu Lazareviću, kao i da je scenario za kraći film spreman, ali da je sve još uvek pod znakom pitanja, jer dosta toga zavisi od finansijskih sredstava i podrške.

Književni klub u Jagodini će, već sledećeg četvrtka, drugog decembra, održati veče posvećeno filologu Zvonimiru Kostiću i novinaru Dušanu Aničiću, koji su nedavno preminuli. Početak događaja je zakazan za 18 sati.

D.M.

AFORIZMI

-I čovek koji zna pravila, može biti izbačen iz igre.

-Čuvao je pare za bolje dane, a došli su gori.

-Ako samo slušaš, kako ćeš doći do reči.

-Manje su perspektive onih sa širim horizontima.

-Nikada vam neće oprostiti što ništa niste skrivili.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .