Naslovna // Kultura // Posthumna izložba radova Slavoljuba Ignjatovića: Svestrani Jagodinac o kom se uči i piše

Posthumna izložba radova Slavoljuba Ignjatovića: Svestrani Jagodinac o kom se uči i piše

Oko tridesetak njegovih radova će, za sve ljubitelje likovne umetnosti, u ovoj ustanovi kulture biti postavljeni do 15. avgusta

Foto: TV Kopernikus

Posthumna izložba radova poznatog jagodinskog akademskog slikara Slavoljuba Ignjatovića otvorena je proteklog četvrtka u galeriji „Srećko“ Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Slavoljub Ignjatović, rođen 1945. godine, a koji je preminuo 2018. godine, prvenstveno se bavio slikarstvom, dok se istakao i u mnogim drugim sferama umetnosti. Izlagao je kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu samostalno i u grupi, a za svoj rad dobio je i prestižne nagrade. Član je brojnih likovnih udruženja, a o njegovom radu i danas se uči na Univerzitetu u Skoplju gde je studirao. Ovom izložbom jagodinski Književni klub sačuvao je od zaborava njegovo stvaralaštvo, te ga je ovim putem predstavio i novim generacijama ljubitelja likovne umetnosti:

Foto: TV Kopernikus

-Mnogo je poznatiji u bivšim jugoslovenskim republikama, ali eto, nekako ga je život naveo da proputuje ceo svet i svuda se ostvario, ali nije našao vremena da se i ovde među nama Jagodincima predstavi u toj dimenziji. Njegovo ime se pominje u jugoslovenskoj enciklopediji i tamo stoji od 1980. godine. Bio je redovan profesor na Univerzitetu u Skoplju. Pored slikarstva, bavio se i režijom, animacijom i grafičkim dizajnom. Zaista se radi o izuzetno plodnom umetniku i izuzetnom čoveku –rekla je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak njegovih slika. Mnoge se nalaze u muzejima van naše zemlje, a jedan deo iz privatne kolekcije trenutno je izložen na zidovima Književnog kluba u Jagodini – zahvaljujući njegovom bratu Živoradu Žiki Ignjatoviću:

Foto: TV Kopernikus

-Njegovi studijski radovi i taj kolorit pokazuju divnu, romantičnu, umetničku dušu sa nekim crtama romantizma, neoklasicizma i hiperrealizma. Njemu apsolutno nijedna tehnika nije strana, a prvenstveno je bio izuzetan crtač. Imao je maštu i otvarao nam je jedan novi svet kroz svoje radove –rekla je ona.

Tokom večeri, pored predsednice Književnog kluba u Jagodini, o Ignjatoviću i njegovom stvaralaštvu je govorio i književnik Ratko Stojilović, a njegov brat, pesnik Živorad Žika Ignjatović pročitao je i pesmu o svom bratu koju je napisao. Izložba će biti otvorena do 15. avgusta.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .