Naslovna // Kultura // Praznik pisane reci

Praznik pisane reci

U Jagodini održan 28. festival “Srpsko pero”

,,Zlatni Orfej” Milošu Jankoviću, ,,Srpsko pero” Dimitrju Bukviću, ,,Pomoravski Orfej” Miodragu Petroviću. Besprekorna organizacija i podrška Skupštine grada Jagodine

Proteklog vikenda u Jagodini je, povodom Vidovdana, održan 28. po redu književni festival ,,Srpsko pero” koji je i ove godine u potpunosti opravdao očekivanja i još jedanput se potvrdio kao jedna od najuglednijih i najpopularnijih književnih manifestacija u Srbiji.
I ovogodišnji Festival besprekorno su organizovali Savet Festivala i Narodna biblioteka Jagodine, a nesebičnu finansijsku podršku pružila je Skupština grada Jagodine.

VIDOVDANSKO VEČE
Ovogodišnje ,,Srpsko pero” započelo je prošlog petka u Narodnoj bblioteci Jagodine koju su ispunili brojni zaljubljenici u pisanu reč.
Snežana Vulić, urednik književnog i umetničkog programa Narodne biblioteke Jagodine, u ime organizatora, pozdravila je sve prisutne i, u ime Narodne biblioteka Jagodine, izrazila čast što je najstarija ustanova kulture na području Pomoravskog okruga (osnovana 1851. godine) suorganizator jedne ovako prestižne manifestacije.

Potom je Bajo Džaković, umetnički direktor Festivala, na tužan način podsetio na prerani odlazak istaknutog jagodinskog likovnog, ali i književnog stvaraoca, Predraga Peđu Milićevića Barbariena. Jedan od najpoznatijih predstavnika srpskog art bruta, kako je Xaković rekao, bio je decenijama vezan za ovu manifestaciju pa je tako dva puta bio u finalu u vreme bivše SFR Jugoslavije i izuzetno oštre konkurencije, više puta zastupljen u Zborniku, a bio je i član Saveta Festivala i donator slike književniku iz Beograda koji je 10. Festival proglasio otvorenim. Zato je Savet 28. književnog festivala „Srpsko pero” odlučio da, posthumno i izuzetno, Barbarienu dodeli ,,Veliku povelju” za dugodišnju uspešnu saradnju koju je Džaković uručio Petru Jovanoviću, predstavniku MNMU iz Jagodine.

Zatim je Mile Lazarević, književnik i novinar iz Ćuprije, govorio o značaju Festivala, tradiciji održavanja ,,Vidovdanske večeri” i proglasio 28. Festival otvorenim, a onda se stihovima i aforizmima, prevashodno nacionalne i duhovne tematike, predstavilo 20 pomoravskih književnih stvaralaca, iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina: Milorad Radunović, Toni S. Stojanović, Rada Stefanović, Mile Lazarević, Borisav Bora Blagojević, Đorđe Petković, Bajo Džaković, Mirjana Antić, Slobodan Jovanović Stubički, Vojislav Trumpić, Radivoje Ristić, Milka Ižogin, Gordana Miljković, Mila Marković, Siniša Cvetković, Jugoslav Ristić, Tomislav Marjanović, Dušanka Dragosavac, Žika Ignjatović i Miomir Lakićević.

VEČE LAUREATA
Posle pozdravne reči Snežane Vulić finalno veče i Festival je otvorio novinar Relja Milanović, inače jedan od dugogodišnjih čelnika ,,Srpskog pera”, jednom bajkolikom besedom o časti autentične i univerzalne akcentuacije.

Potom je Bajo aković u ime žirija, koji su sačinjavali još i Slobodan Žikić i Miroslav Dimitrijević, pročitao obrazloženje o dodeli književne nagrade ,,Pomoravski Orfej” Modragu Petroviću, kžiževniku i dramskom umetniku iz Novog Sada (rođenom u Loćiki a umetnički stasalom u Jagodini) koja je proglašena za najbolju knjigu pomoravskih književnika objavljenu u 2012. godni. Po Xakovićevićevim rečima knjiga pesama ,,Kuća” koju je priredio i preveo počivši Ferenc Deak, a recenzenti su joj Matija Bećković i Pero Zubac, ubedljivo se izdvojila po kvalitetu u veoma oštroj konkurenciji. Petrović se u veoma emotivnom izlaganju zahvalio oranizatorima i Biblioteci nadahnuto pročitao nekoliko pesama iz nagrađene knjige.

Predrag Bogdanović Ci, književnik iz Beograda i predsednik žirija konkursa za mlade pisce, još jedanput je konstatovao da ovaj Festival kao retko koji uspeva da održi visok artistički nivo, a potom je analitično i argumentovano obrazložio jednoglasnu odluku žirija o dodeli nagrade ,,Srpsko pero 2013” Dimitriju Bukviću iz Beograda za priču „Pica”. Laureat se zahvalio i istakao da mu je posebno drago što su članovi žirija naglasili da on kao pisac slavi život, iako ga kao novinar i sociolog kritikuje, i potom pročitao fragment iz nagrađene priče, a onda mu je Bogdanović uručio najviše prznanje za mlade pisce koje se dodeljuje u Republici Srbiji.

Zatim je Milan Jakovljević, predsednik Saveta Festvala, pročitao saopštenje o dodeli književne nagrade ,,Zlatni Orfej” Milošu Jankoviću (50), književniku iz Beograda, koji je do sada objavio pedesetak knjiga i osvojio više značajnih pesničkih nagrada. O njegovom obimnom književnom delu govorio je mr Dušan Stojković, jedan od najuglednijih književnih kritičara u Srbiji, koji je apostrofirao autentičnost, visok nivo artizma i tematsko višeglasje ovog osobenog književnika.
Janković je naglasio da mu je izuzetna čast što je najmlađi ,,Zlatni Orfej” u Srbiji i što su ga kolege već imenovale klasikom i potom pročitao nekoliko pesama koje su naišle na aplauze publike i onda svakom od posetilaca finala ,,Srpskog pera” poklonio po jednu svoju knjigu.
Sve nagrade sastoje se od novčanog iznosa, dar Skupštine grada Jagodine, unikatne povelje i vredne umetničke slike, dar Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.
Na kraju večeri Predrag Bogdanović Ci uručio je Baju Džakoviću Visoko priznanje Internacionalne akademije ,,Ivo Andrić”, pri Udruženju književnika Srbije u Beogradu, koja mu je dodeljena za zbirku pesama ,,Kap slanog mastila” koja je proglašena za knjigu godine u žanru poezije.
N. P.
foto: A. Dobrosavljević

tagovi: , , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .