Naslovna // Kultura // Premijerno izvedena predstava “Au, što je škola zgodna” Dečjeg pozorišta Jagodina

Premijerno izvedena predstava “Au, što je škola zgodna” Dečjeg pozorišta Jagodina

U predstavi igra 11 glumaca različitih starosnih generacija. Planovi su da predstava bude igrana i za učenike jagodinskih škola, ali i da se pozorište njome predstavi na festivalima širom naše zemlje

Foto: TV Kopernikus

Predstava „Au, što je škola zgodna“ Dečjeg pozorišta Jagodina premijerno je izvedena protekle srede u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Predstava je rađena po motivima dramskog teksta Ljubivoja Ršumovića, a u režiji mlade Katarine Jeličić, kojoj je ovo rediteljski prvenac. Priča prati svakodnevne dogodovštine učenika, nastavnika i zaposlenih u školi, a istovremeno je prožeta komičnim trenucima i muzičkim momentima.

-Mogu reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo da radim sa ovim velikim i malim glumcima. Svako od njih je doprineo na neki svoj, autentičan način ovoj predstavi. Dosta toga sam ja naučila od njih, a trudila sam se da dosta tog svog profesoionalnog iskustva prenesem i na njih, da nauče i oni –rekla je ona i dodala da je lokalna samouprava grada Jagodine pružila veliku podršku realizaciji ove predstave.

-Mogu reći da lokalna samouprava dosta ulaže u Dečje pozorište. To nije samo u ovom slučaju, već ta saradnja traje dugi niz decenija –istakla je rediteljka.

U predstavi igra 11 glumaca koji su različitih starosnih generacija. Svi su istakli da je rad na njoj za njih bilo divno iskustvo, te i da su likovi koje igraju za njih bili veoma inspirativni.

-Igram tri profesorke u predstavi. Prva je Donka, ona je razredni starešina, malo je stroga i disciplinovana. Druga je profesorka geografije, ona je malo starija gospođa i blaga, a treća je profesorka srpskog jezika, koja je luckasta. Bilo je divno raditi, pogotovo sa mladim učenicima iz škole. Ja sam već glumila. Završila sam germanistiku u Kragujevcu i radim kao profesorka, ali tamo sam osim predstava, radila i koreografije za njih. Veoma sam uzbuđena zbog premijere –rekla je Katarina Miletić.

-Igram lik Drage Ćirić. Ona je elegantna, nežna i šarmantna. Svi su zaljubljeni u nju, ali ume ponekad da bude bezobrazna, da odbrusi nekome i da pokažu tu svoju lošu stranu. Predstava je prelepa. Ima dosta zanimljivih scena, radnji i likova. Svako ima svoje vrline i mane i jako je interesantna za gledanje –rekla je Sara Milojević.

Pored Katarine i Sare, u predstavi još igraju i Milica NešićLena VujičićLazar ĐokićVeljko BogdanovićNikola TrbusićMiroslav MikićIvan StevanovićStefan Stojković i Lazar Milutinović. Za dizajn svetla i tona bio je zadužen Ratko Petrović, a plakata Nevena Jeličić. Kompozitor je Petar Gligorijević, a za koreografije je bila zadužena Katarina Miletić, koja i glumi u predstavi. Kostimi i scenografija idejno su rešenje rediteljke.

Premijera je izazvala burne aplauze mnogobrojne publike, a prema rečima rediteljke, planira se izvođenje predstave i za učenike jagodinskih škola, ali i da se njome ova ustanova kulture publici predstavi i na pozorišnim festivalima širom naše zemlje.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .