Naslovna // Kultura // Priznanje “Žikica Jovanović Čičak” u Giletovim rukama

Priznanje “Žikica Jovanović Čičak” u Giletovim rukama

Nagrada se sastoji od unikatne povelje, monografije o Žikici Jovanoviću Čičku i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. Tokom večeri, pred brojnom publikom, laureat Dragan Živadinović Gile čitao aforizme, a priređen je i muzički program

Snežana Bihler i Dragan Živadinović Gile: Foto TV Kopernikus

Dragan Živadinović Gile, satiričar iz Jagodine, dobitnik je književne nagrade „Žikica Jovanović Čičak“ za 2021. godinu. Nagrada, koju jagodinski Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini tradicionalno dodeljuje za doprinos savremenoj srpskoj satiri, uručena mu je proteklog četvrtka na svečanosti u prostorijama ove ustanove kulture.

Živadinović, iako po vokaciji viši medicinski tehničar, pisanjem se bavi od srednje škole. Talenat je primetila njegova profesorka srpskog jezika, a on ga je vredno negovao. To je urodilo plodom, jer danas ima više od 30 hiljada aforizama, od kojih su mnogi objavljivani u brojnim listovima i više puta nagrađivani. 

-Ovo priznanje za mene mnogo znači, zato što je celokupni moj dosadašnji rad krunisan ovom nagradom. Bavim se pisanjem dugi niz godina, tako da mi ovo baš prija i mislim da je nagrada došla u pravo vreme. Najviše me inspiriše svet oko sebe i posao kojim se bavim. Inače sam zdravstveni radnik i svakodnevni kontakt sa ljudima me inspiriše na neke nove misli koje se pretvaraju u aforizam. Pacijenti uglavnom reaguju burno, sa smehom. To im dođe kao neka vrsta dodatne terapije –rekao je Gile.

Nagrada se sastoji od unikatne povelje, koja je rad sekretara kluba Tonija S. Stojanovića, monografije o Žikici Jovanoviću Čičku, koju daruju Jovanovićeva porodica i prijatelji, i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine. O tome da nagrada pripadne Živadinoviću, jednoglasno je odlučio tročlani žiri koji su činili: Toni S. Stojanović, Bojan Miloradović i Nenad Nikolić. Iz rukovodstva ove ustanove kulture istakli su da je nagrada otišla u prave ruke.

-Živadinović ima izuzetan stil pisanja. Stvari koje na prvi pogled izgledaju nespojivo, kod Dragana dolaze do izražaja. On pravi jedan presek i krvnu sliku vremena u kom živi. Čovek je otvorenog duha, uvek sprema na šalu i izuzetno je pozitivan. Originalan je i ima britku reč. Giletovi aforizmi su vezani za mnoge devijantne stvari u društvu, o padu morala i mnogim poremećenim vrednostima tako da ne postoji pora života koje se on nije dotakao i o kojoj ne piše –rekla je Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Tokom večeri, Živadinović je čitao svoje aforizme, koji su izmamili smeh i aplauze prisutnih. Priređen je i muzički program, tokom kog se na gitari predstavio kantautor Duško Dimitrijević Endži.

Živadinović i dalje neumorno piše. Do sada je objavio jednu knjigu pod nazivom „Pametovanje“. Druga je u pripremi, te se nada da će i ona uskoro ugledati svetlost dana i da će njome obradovati sve ljubitelje njegovog stvaralaštva.

Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini ovu nagradu dodeljuje od 2005. godine. Nosi ime legendarnog jagodinskog novinara, urednika Radio Jagodine, satiričara, slikara, glumca, kozera i boema Žikicu Jovanovića Čička, koji je preminuo 2005. godine u 56. godini života.

Pored ove nagrade, Književni klub „Đura Jakšić“ tokom godine dodeljuje još dve: „Živojin Pavlović“ za prozno i „Dušan Srezojević“ za poetsko stvaralaštvo.

Već u četvrtak, 7. aprila, u Književnom klubu „Đura Jakšić“ biće održan tradicionalni Sabor satiričara. Početak događaja zakazan je za 18 sati, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

GILETOVI AFORIZMI

-Pre nego što pljuneš, proveri nivo kulture u rezervoaru.

-Rođendanska torta zetu od tašte – tortura.

-Burek se prodaje negde na kilo, negde na osmine. Još neki pekari nisu savladali razlomke.

-Sve joj se skupilo. Prala joj mašina na devedeset stepeni.

-Puštamo zmaja. Samo Jovu Jovanovića nikada.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .