Naslovna // Kultura // Promocija romana “Tai” u jagodinskoj Gimnaziji: Putovanje u sebe

Promocija romana “Tai” u jagodinskoj Gimnaziji: Putovanje u sebe

O ovogodišnjem laureatu NIN-ove nagrade govorili Ana Stanković i Mileta Aćimović Ivkov

Prošlog petka u svečanoj sali gimnazije ,,Svetozar Marković” u Jagodini održana je promocija romana ,,Tai” Gorana Gocića, za koji je ovaj novinar, publicista i književnik početkom godine primio prestižnu NIN-ovu nagradu za koju mnogi književni znalci i dan danas tvrde da ima najveći rejting na spisku brojnih srpskih književnih priznanja.

Vrhovi aktuelne srpske literature: Mileta Aćmović Ivkov Goran Gocić

Vrhovi aktuelne srpske literature: Mileta Aćmović Ivkov Goran Gocić

Gocić (52) je, inače, bivši novinar i publicista koji je objavio četiri knjige iz tih oblasti (jednu o Emiru Kusturici, a drugu o Želimiru Žilniku), magistrirao medije na Fakultetu političkih nauka, a ,,Tai” je njegov prvi roman i prvo umetničko delo, koje mu je štampala beogradska ,,Geopoetika”.

Odlično organizovano veče pred brojnim mladim ljubiteljima pisane reči veoma nadahnuto je otvorila Ana Stanković, profesor književnosti u Gimnaziji u Jagodini, podsetila na životni i umetnički put ovog književnika koji je radio u desetak eminetnih medija (,,Dnevni telegraf”, ,,Borba”, ,,Politika”, Bi-bi-si itd.), kao i na to da roman istražuje i uspostavlja veze između dve kulture – istoka i zapada. Govori, kako je naglasila profesorka Stanković, i o čovekovoj potrebi za izgnanstvom. Susretu sa drugim kulturama i povratku sebi.

Mileta Aćimović Ivkov, jedan od najuglednijih književnih kritičara današnjice, inače i pesnik i esejista, višegodišnji član žirija za NIN-ovu nagradu, naglasio je da za razumevanje romana “Tai” treba dosta napora, a da ova reč, zapravo, označava slobodu kao simbol cele romaneskne radnje.

“TAI”
– Reč je o pridevu ili imenici koja označava ime države, ali i, preneseno, slobodu. Tematski posmatrano, roman ima nekoliko linija. Tema sledeće knjige biće egzil – rekao je specijalno za ,,Novi put” Goran Gocić.

Govoreći kao član žirija za dodelu ove zaista prestižne književne nagrade, Ivkov je podsetio i da je naša kultura, uostalom kao i sve drugo, zahvaćena površnošću i da joj nedostaje nekadašnje misaonosti, ali da je prošle godine kod nas objavljeno čak 180 romana, što je izuzetno respektabilna brojka i za daleko veće i (ekonmoski) razvijenije zemlje.

Govoreći o Gocićevom romanu on ga je identifikovao sa glavnim junakom, odnosno centralnim lirskim subjektom kojeg je navao ,,smetenjakom svoga doba” . Dodao je da je se radi o žanrovski višestrukom romanu koji bi se mogao imenovati i kao putopisni, kao roman dnevnik, roman uspelih varijacija i ljubavni roman …

Ovaj susret sa lauretaom NIN-ove nagrade, kao i prošle godine sa Aleksdandrom Gatalicom i takođe Miletom Aćimovićem Ivkovom, organizcvao je Đački parlament na inicijiativu Aleksandre Petrović, profesorke književnosti, i Miće Veljkovića, profesora istorije i uspešnog direktora, koji su time pokazali i da jedna obrazovna sutanova može organizovati izueztne kulturne događaje od šireg društvenog značaja – na čemu im, svakako, valja od srca čestitati.

B. Džaković

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .