Naslovna // Kultura // Promovisan roman “Zmijski zagrljaj” Nenada Necića u Jagodini

Promovisan roman “Zmijski zagrljaj” Nenada Necića u Jagodini

Tokom večeri, pored autora, o knjizi su govorili i Bogdan Panajotovski, predsednik Književnog kluba „Olovče“ u Svilajncu i doktorka umetnosti Anđela Micić Marjanović. Sastavni deo programa bio je i nastup hora „Svilen glas“

Nenad Necić: Foto TV Kopernikus

Roman „Zmijski zagrljaj“, treći po redu autora Nenada Necića, promovisan je proteklog četvrtka u sali Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Kako je sam autor rekao, na knjizi je radio šest godina. Ona opisuje život u unutrašnjosti Srbije i radnja je smeštena u period od kraja Drugog svetskog rata do danas. Takođe, predstavlja omaž jednom bezbrižnom vremenu: lepim šezdesetim sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka.

-Roman poklanja pažnju vremenu koje je za nama i koje se, nažalost, više nikada neće vratiti. To je vreme kada smo se radovi odlasku u bioskop, odlasku na korzo, koji je bio jedan divan fenomen koji se ugasio na ovim našim prostorima. Opisuje i život tih mojih junaka iz knjige u kafanama i njihove razgovore. Kafana je, kao što znamo jedna institucija koja je, u to vreme  kada je život  bio bezbrižan, bila jako popularna i svako je imao svoju kafanu. Profil muškarca se ogledao u tome u koju je kafanu išao –rekao je Necić i dodao tokom večeri da je inspiraciju za stvaranje likova jednim delom pronalazio i u ličnostima sa kojima se susretao tokom svog rada.

Foto: TV Kopernikus

Pored autora, o knjizi su govori i Bogdan Panajotovski, predsednik Književnog kluba „Olovče“ u Svilajncu i doktorka umetnosti Anđela Micić Marjanović. Panajatovski je istakao, između ostalog, da roman opisuje i vreme kada je palanka osuđivala ljude koji prevazilaze granice njihovog razmišljanja i koji ne spadaju u njen kalup. Micić Marjanović je rekla da autor u knjizi nije spomenuo o kom delu naše zemlje se radi, te da je na taj način dao slobodu čitaocu da sam zaključi o kojoj se palanci radi, kao i to da ona sve vreme ostaje ista, iako se likovi menjaju.

Sastavni deo događaja bio je i nastup hora „Svilen glas“ iz Svilajnca čiji su članovi izveli nekoliko srpskih starogradskih pesama, a predstavljanju knjige prisustvovao je veliki broj ljudi.

Nenad Necić rođen je 1962. godine. Živi u Svilajncu, a radi kao zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini. Za svoje prve dve knjige „Najezda pacova“ (2012) i „Park Kajmana“ (2014) godine 2020. dobio je nagradu za savremenu satiru „Radoje Domanović“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije. Roman „Zmijski zagrljaj“, pre Jagodine, predstavljen je i publici u Svilajncu i Velikoj Plani.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .