Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga o avijatičaru Čedomiru Milićeviću u Jagodini

Promovisana knjiga o avijatičaru Čedomiru Milićeviću u Jagodini

O knjizi su govorili priređivač Veljko Leković, profesorka filozofije Katarina Leković i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović

Knjiga obuhvata ceo život poznatog pilota bombardera

Knjiga “Čedomir Milićević – Sećanja jednog avijatičara” promovisana je proteklog četvrtka u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Priređivač knjige je Veljko Laković, član Društva istoričara Šumadije.

Radi se o memoarima kragujevačkog pilota koji je od 1945. godine živeo u Jagodini. Milićević se istakao u borbama tokom Aprilskog rata 1941. godine kao pilot bomarder i prema rečima priređivača knjige, Milićevićeve akcije u odbrani naše zemlje ostaće upamćene:

-On je izuzetno značajna figura u srpskoj istoriji. Bio je jedan od šestorice pilota koji su izvršili bombardovanje Nemačke. Samo ću reći da je tada poginuo nemački general. Nemačka je bila velika sila u to vreme, a jedna mala kraljevina Jugoslavija dala je značajan otpor. Tako da, on je bio jedan od najznačajnijih pilota bombardera. Vaš istoričar Ninoslav Stanojlović razgovarao je sa porodicom pokojnog pilota koja mu je sa ljubaznošću ustupila memoarsku građu na osnovu koje sam uspeo da priredim ovu knjigu –rekao je Leković.

U knjizi se nalaze detalji iz njegovog života: od školovanja, preko pilotsko-vojnih akcija, pa sve do dana kada je radio kao nastavnik u pilotskoj školi, a ovo književno izdanje obogaćeno je i sa nekoliko fotografija. Pored Lekovića, tokom večeri o knjizi je govorila i njegova supruga, profesorka filozofije Katarina Leković, kao i poznati jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .