Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga o Blagoju Jovoviću u Jagodini

Promovisana knjiga o Blagoju Jovoviću u Jagodini

Tokom svog boravka u ovom gradu, Marija Jovović, njegova ćerka i autorka knjige, posetila je i spomenik koji je organizacija „Bunt – Prava Srbija“ podigla u naselju Strelište, a gde je ona položila vence

Foto: TV Kopernikus

Marija Jovović, ćerka Blagoja Jovovića, čoveka koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca u Drugom Svetskom ratu Antu Pavelića, posetila je proteklog utorka Jagodinu. Tom prilikom, u Književnom klubu „Đura Jakšić“ predstavila je svoju knjigu „Blagoje Jovović: Srpski heroj u Vučjoj jazbini“, a položila je i vence na spomenik njenom ocu koji se nalazi u ovom gradu.

Blagoje Jovović bio je srpski borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi. U Argentini 1957. godine izvršio je atentat na Antu Pavelića, vođu ustaške pronacističke hrvatske države, čoveka koji je osmislio logor Jasenovac, gde je život izgubilo između 300 i 700 hiljada ljudi. Kako bi predstavila pravu istinu o svom ocu, njegova ćerka Marija Jovović napisala je knjigu pod nazivom „Blagoje Jovović: srpski heroj u Vučjoj jazbini“. Rad na ovoj knjizi za Mariju bio je veoma emotivan.

-U mojoj knjizi može da se pročita ono čega nema u drugim knjigama. Pisala sam o njegovom životu u Argentini, kakav je on bio kao čovek, kako je živeo, o njegovoj familiji. Pisala sam i o Argentini, o tome kakav je bio kriminal kada je otišao tamo i kako su živeli. Sećam ga se kao mnogo prisutnog oca koji je bio perfekcionista, dobrog prijatelja i muža i velikog čoveka. Pisala sam i o tome kako su se majka i otac upoznali, ali i o njegovoj pravoslavnoj veri. Moj otac je dosta pisao, ima jedne pesme u knjizi, kao i puno drugih detalja. Bio je baš emotivac. Htela sam da ga predstavim kakav je zaista bio. Motiv je bio taj da se ispriča istina –rekla je Marija.

Tokom predstavljanja knjige, prisutnima je o Blagoju Jovoviću govorio istoričar mr Dejan Tanić. On je rekao da se radi o značajnoj figuri novije srpske istorije, a dodao da je i da je svojim činom Jovović sproveo isključivo pravdu.

-Čisto sumnjam da bi Ante Pavelić bio izveden pred bilo koji sud, bilo gde i bilo kada da Blagoje Jovović nije uzeo pravdu u svoje ruke i da nije uradio ono što je trebalo da uradi. To je uradio možda na bolji način nego što je mislio. Nije zaslužio da umre za dve sekunde, već da se muči malo duže. Nije izašao nikada iz bolnice, umro je posle dve godine u Španiji, od povreda zadobijenih u atentatu u Argentini. Pravda je zadovoljena, umro je u najgorim mukama verovatno najveći zločinac Drugog svetskog rata, barem na onaj način na koji su ustaše mučile i sakatile svoje žrtve –rekao je Tanić.

Foto: TV Kopernikus

Svoj boravak u Jagodini, Marija je iskoristila da otkrije rekonstruisani spomenik svom ocu, na koji je tom prilikom položila i vence. Njega pre nekoliko godina podigla organizacija „Bunt – Prava Srbija“ u naselju Strelište, ali su ga vandali u međuvremenu oskrnavili. Spomenik je nedavno obnovljen, uz pomoć Srpske stranke Zavetnici.

-Apelujemo na druge gradove, opštine, mesne zajednice i veće gradove da je krajnje vreme da se setimo velikana kakav je Blagoje Jovović i da mu se odužimo na jedan skroman način. Ako su on i njegova porodica osvetili ono što je trebalo svetiti, onda i mi u miru možemo da se odužimo toj porodici na jedan ovakav način –rekao je Dušan Marković, predsednik organizacije „Bunt – Prava Srbija“.

Za Mariju, ovo je samo početak otkrivanja prave istine o svom ocu. U septembru mesecu očekuje se objavljivanje druge knjige o Blagoju Jovoviću, a koja će se najviše baviti atentatom na Antu Pavelića.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .