Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga “Trgovačka porodica Andrejević” u Jagodini

Promovisana knjiga “Trgovačka porodica Andrejević” u Jagodini

O knjizi i autoru, tokom promocije, govorili su: istoričar Ninoslav Stanojlović, univerzitetski profesor i naučni saradnik dr Dejan Dašić, diplomirani ekonomista i priređivač knjige Radomir Košanin i Mihajilo Andrejević, jedan od potomaka porodice predstavljene u knjizi

Radomir Košanin, Dejan Dašić, Ninoslav Stanojlović i Mihajilo Andrejević tokom promocije: Foto TV Kopernikus

Knjiga „Trgovačka porodica Andrejević“ autora dr-a Milete Markovića, objavljena posthumno,  promovisana je protekle subote u sali Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Autor je u ovoj knjizi predstavio istorijat nekada vrlo bogate i uticajne jagodinske porodice Andrejević počevši od 19. veka do danas. U njoj se nalaze podaci u vidu teksta, ilustracija i fotografija o životnom, poslovnom i komercijalnom delovanju Andrejevića, ali i običaji i aktivnosti pojedinaca, kao i povoljna i nepovoljna razdoblja ove porodice koja je uspela da prevaziđe sve prepreke. Marković je do podataka dolazio intervjuišući savremenike i zapisujući vlastita sećanja, a korišćeni su i podaci iz nekoliko relevantnih publikacija i institucija. S obzirom da je Marković 2007. godine objavio knjigu „Trgovačka porodica Marković“, u predgovoru je istakao da bi bilo korisno da bude objavljena i knjiga o njegovim kumovima, porodici Andrejević. Inače, njihovo kumstvo proteže se kroz tri veka unazad i obuhvata četiri generacije, a ono još uvek traje.

-Dr Mileta Marković ostavio je jedno vredno sećanje na jednu znamenitu jagodinsku porodicu. To nje omaž samo toj porodici, već i priča o jednom vremenu, o Jagodini i tadašnjim Jagodincima. Glavna tema knjige su društveni, porodični i privredni odnosi Jagodine naročito u periodu između dva rata. U knjizi se vidi kako je Jagodina tada funkcionisala. Sa dopunama uvaženog gospodina Košanina i fotoilustracijama iz porodičnog albuma, dobili smo jednu zaokruženu priču o jednom vremenu i ljudima u njima –rekao je istoričar Ninoslav Stanojlović, koji je tokom promocije istakao da se radi o porodici koja je pošteno sticala imetak, ali i da se radi o štivu koje predstavlja važan doprinos ne samo istoriji zavičaja, već i našeg naroda.

O knjizi je govorio i Mihajilo Andrejević, jedan od potomaka ove čuvene porodice.

-Dr Mileta Marković je naš porodični kum. Poznavao je našu porodicu najbliže što je moguće i naše porodice su sarađivale.  Družili smo se i svaka generacija je bila spojena kao da su svi živeli zajedno. Napravili smo zajednički projekat i žao mi je što nije dočekao da bude prisutan. Tu se nalaze svi podaci od 1850. godine kada su se doselili u Jagodini. Kuća je bila preko puta sadašnje Robne kuće „Beograd“, a tu su bili i radnja i magacini –rekao je Andrejević.

Foto: TV Kopernikus

Pored Stanojlovića i Andrejevića, tokom promocije, o knjizi su govorili i diplomirani ekonomista u penziji Radomir Košanin, koji je knjizi doprineo brojnim dokumentima, izvodima i fotografijama u vezi sa porodicom Andrejević, kao i univerzitetski profesor i naučni saradnik dr Dejan Dašić. On je istakao da je Marković dosta pomogao Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“ u Jagodini, da je imao takvu širinu da je mogao da piše o brojnim temama, ali i da je u Jagodinu dovodio ugledne ljude poput Vladete Jerotića i advokata Veljka Guberine.

Promociji su prisustvovali brojni članovi porodice Andrejević, kao i drugi zainteresovani posetioci. Prisutnima se obratio i Goran Jovanović, zet porodice Andrejević, a po završetku događaja Mihajilo Andrejević potpisivao je primerke knjige.

Mileta Marković rođen je 1926. godine u Jagodini. Diplomirao je na Pravnom i Ekonomskom fakultetu 1965. godine, a na Univerzitetu u Beogradu odbranio je doktorat. Godine 1954. preselio se u Zagreb, gde je radio. Učestvovao je na republičkim, saveznim, međunarodnim i svetskim konresima, simpozijumima i seminarima. Objavio je osam knjiga i više od 200 stručnih i naučnih članaka. Bio je aktivan u organizovanju „Svetozarevih susreta“, a jedan je od osnivača Rotari kluba u Jagodini. Odlikovan je ordenom rada sa zlatnim vencem i francuskom srebrnom medaljom, u sektoru kulture. Preminuo je 4. jula 2020. godine.

D.M.

tagovi: , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .