Naslovna // Kultura // Promovisana knjiga Živadina Jovanovića – “1244 Ključ mira u Evropi”

Promovisana knjiga Živadina Jovanovića – “1244 Ključ mira u Evropi”

„Srbija ne bi trebalo da se udaljuje od nje. To je dokument koji ima trajnu pravnu vrednost“ rekao je Živadin Jovanović, diplomata i ministar spoljnih poslova bivše SRJ

Jovanović tokom promocije knjige u Jagodini

Knjiga diplomate i ministra spoljnih poslova bivše Savezne Republike Jugoslavije Živadina Jovanovića „1244 Ključ mira u Evropi“ promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Prošlo je 20 godina otkako je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio Rezoluciju 1244 i time srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju stavio pod mandat Ujedinjenih nacija. Rezolucija je doneta dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je završeno tromesečno bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Knjiga „1244 Ključ mira u Evropi“ Živadina Jovanovića predstavlja zbirku članaka, intervjua i govora objavljenih od 1997. do 2018. godine. Autor je knjigu podelio u pet poglavlja: Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme otrežnjenja i Prilozi. On je istakao da je Rezolucija 1244 dokument trajne vrednosti, kao i da je postignut u najtežim uslovima za srpski narod:

-To je jedan konsensuz koji praktično večito ima pravnu snagu. Srbija se nije odrekla tog dokumenta. Niko drugi se nije odrekao niti ju je doveo u pitanje. Međutim, suočeni smo sa brojnim pokušajima da se taj dokument neprolazne pravne vrednosti zaobiđe i da se od Srbije traži nešto što nije predviđeno u tom dokumentu. Zato Srbija ne treba da se koleba niti da se udaljuje je je njen jedini pouzdan i stalan oslonac Rezolucija 1244.  Ova knjiga ima vrednost kao jedan istorijski dokument. Možda sam subjektivan, ali kako vreme više prolazi, vrednost ove knjige je sve veća –rekao je Jovanović.

Tokom promocije u Književnom klubu, Jovanović je govorio o raznim temama. Više puta je istakao da su zemlje Zapada zaslužne za bombardovanje naše zemlje i da su one nanose štetu ne samo Srbiji, već i savremenoj civilizaciji, ali da smo je mi najviše osetili. Takođe, istakao je da šteta od NATO bombardovanja iznosi ravno 100 milijardi dolara. Takođe, napomenuo je da Srbija sama mora da interpretira svoje interese i da to ne bi trebalo da rade drugi umesto nje. Na kraju svog izlaganja, autor je odgovarao na pitanja mnogobrojne publike.

Živadin Jovanović rođen je 14. novembra 1938. godine u Opariću. Osnovnu školu je završio u Dragovu, a gimnaziju u Jagodini, te je tokom večeri istakao da mu je ovo najdraža promocija baš zbog toga što je jedan deo svog života proveo u ovom gradu. Diplomirao je Pravnom fakultetu u Beogradu 1961. godine. Bio je na funkcijama savetnika i ambasadora za spoljne poslove, a od 1998. do 2000. godine bio je ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije. Knjiga „1244 Ključ mira u Evropi“ mu je četvrta po redu. Inicijator je, osnivač i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, a tečno govori četiri jezika: engleski, ruski, francuski i portugalski.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .