Naslovna // Kultura // Promovisana monografija o Baji Džakoviću u Jagodini

Promovisana monografija o Baji Džakoviću u Jagodini

Monografija sadrži Džakovićeve tekstove, recenzije, fotografije, kao i mišljenja njegovih kolega i prijatelja. Tokom večeri, govorili su Ninoslav Stanojlović, Miljurko Vukadinović i Rade Milosavljević, a priređen je i prateći program koji se sastojao od čitanja poezije i muzičkih nastupa

Ninoslav Stanojlović, Zoran Ćirić, Miljurko Vukadinović i Rade Milosavljević tokom promocije: Foto Narodna biblioteka “Radislav Nikčević” – Facebook

Monografija o pomoravskom književniku i novinaru Baji Džakoviću promovisana je proteklog utorka u sali Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Bajo Džaković je ostavio jak pečat u poslu kojim se bavio, te su njegove kolege Miljurko Vukadinović, Rade Milosavljević i Ivan Lalović odlučile da mu odaju počast objavljivanjem monografije o njegovom životu i radu. Monografija sadrži oko 50 Džakovićevih novinskih tekstova, recenzija, mnoštvo fotografija, celu njegovu knjigu „Pevam život svoj“, kao i mišljenja brojnih kolega i prijatelja:

-Kao čovek koji je za svog života objavio preko 40 knjiga, mislim da ne treba ništa dodatno reći o njemu. To je impozantan podatak za bilo kog pisca. On je ostavio svoj pečat i dobitnik je mnogobrojnih nagrada od osamdesetih godina na ovamo. On je bio i osnivač književnog festivala „Srpsko pero“ pre 35 godina, zajedno sa mnom, iako sam ja bio dosta mlađi, a i 35 godina bio umetnički direktor festivala. Ovo je prilika da mu se festival oduži –rekao je Milan Jakovljević, predsednik Saveta književnog festivala „Srpsko pero“.

Tokom večeri, po treći put je uručena i nagrada „Slobodan Žikić“ koja se svake godine dodeljuje za najbolji tekst objavljen na portalu „Srpsko pero“ čiji je osnivač bio upravo Bajo Džaković. Ovogodišnja nagrada pripala je istoričaru Ninoslavu Stanojloviću, za tekst o znamenitom Jagodincu Stefanu Stevči Mihajloviću:

Monografija sadrži detalje o Bajinom radu, fotografije, pesme, ali i mišljenja njegovih kolega

-Od prvih dana portala prisutan sam na njemu. Pisao sam za rubriku „Baština“ koja se nedavno preimenovala u „Znameniti Jagodinci“, tako da sam se ja odazvao ljubaznoj molbi Baja Džakovića da svojim tekstovima o Jagodincima obogatim portal. Za ove tri godine objavio sam nekih 20 tekstova. Drago mi je što je moj tekst zavredeo ovu nagradu, koja obavezuje tim više što ni našeg Baja ni Žikića više nema među nama –rekao je Stanojlović.

Pored Stanojlovića, o prijateljstvu sa Džakovićem, njegovom životu i radu govorili su i književnici i koautori monografije Miljurko Vukadinović, koji je istakao da se Bajo borio za kuluru u Jagodini i da je verovao u književnost, kao i Rade Milosavljević. Džakovićeve stihove kazivali su glumci Olivera Konstantinović i Goran Stanković, dok su u muzičkom delu programa pred brojnom publikom nastupili Duško Dimitrijević Endži i Nenad Neško Stefanović. Moderator tribine bio je Zoran Ćirić.

Bajo Džaković rođen je 27. maja 1960. godine u Jagodini. Bio je dugogodišnji urednik i novinar nedeljnika „Novi put“ gde je radio gotovo tri decenije. Objavljivao je pesme, priče, književnu kritiku u više od 100 glasila u zemlji i inostranstvu. Njegova dela zastupljena su u brojnim antologijama i književnim zbornicima, a prevođena su na desetak evropskih jezika. Od 40 objavljenih knjiga, 28 su knjige poezije. Dobitnik je brojnih književnih i novinarskih priznanja poput Oktobarske nagrade grada Jagodine, „Zlatnog orfeja“, „Dušan Srezojević“, „Živojin Pavlović“, „Zlatne značke“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije, Počasne povelje Udruženja književnika Srbije, nagrade Internacionalne akademije „Ivo Andrić“ za najbolju knjigu i brojnih drugih. Posle duže bolesti, preminuo je 2. oktobra 2018. godine u Jagodini.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .