Naslovna // Kultura // Promovisana monografija “Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog”

Promovisana monografija “Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog”

Promociji je prisustvovalo i Njegovo preosveštenstvo Vladika šumadijski gospodin Jovan, a događaj je privukao veliku pažnju pomoravske javnosti

Govornici tokom promocije monografije

Monografija „Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog“ promovisana je u petak, 27. decembra u galeriji na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Knjiga je objavljena povodom obeležavanja osamstote godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a autori protonamesnik Milomir Todorović i viši bibliotekar na Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini Nada Dimitrijević u monografiji su predstavili knjige i fragmente pojedinih rukopisa koji datiraju od 14. veka pa sve do 1867. godine. Istraživački rad sproveden je na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog koje obuhvata manastir Jošanicu i 19 crkvenih opština. Publikacija se koncepcijski sastoji od pet delova: srpske rukopisne knjige, srpske rane štampane knjige, srpske štampane knjige od 18. do 19. veka, ruske štampane knjige i rumunske knjige. Jedan od autora Milomir Todorović istakao je da je ono što je predstavljeno u monografiji značajno sa više aspekata:

Monografija sadrži rukopise od 14. do 19. veka

-Ima veliki broj zapisa koje su vlasnici tih knjiga ostavili kao svedočanstvo. Tu su opisali vreme u kojem su živeli, neke svoje impresije, čak se i pominje šta su sanjali. Značajna je i u didaktičkom smislu, jer su se one koristile za opismenjavanje ljudi. Možemo samo da zamislimo koliko ljudi je iz tih knjiga učilo da čita i piše. Ono što je za mene kao sveštenika bitno je to da ove knjige približimo široj i stručnoj javnosti kao bogoslužbene knjige da bi kroz njih prikazali bogosluženje: šta mi u crkvi radimo, kako bogoslužimo iz tih knjiga, što je i naš krajnji cilj –rekao je Todorović.

Promociji je prisustvovalo i Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski Gospodin Jovan. On takođe smatra da se radi o veoma značajnom književnom izdanju:

Događaj je privukao veliku pažnju javnosti

-Mi često nemamo vremena, a ni volje da idemo da potražimo neku staru knjigu kao što su ove stare rukopisne knjige. Mislim da će ova knjiga biti od velikog značaja za svakoga koji se zainteresuje da vidi šta se to u prošlosti događalo na teritoriji grada Jagodine i beličkog namesništva. Ovo samo treba da bude početak istraživanja i iznalaženja mnogih takvih dragocenosti koje su bile negde skrivene i bilo bi dobro da one ugledaju svetlost dana –rekao je Vladika Jovan.

Sastavni deo događaja bila je i izložba starih crkvenih knjiga

Pored autora i Vladike Jovana, o knjizi su govorili i Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije, dr Zoran Ranković, đakon i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Žarko Vojnović, načelnik odeljenja za bibliografiju u Narodnoj biblioteci Srbije. Pred brojnom publikom, nastupio je i Hor svetih apostola, a sastavni deo promocije bila je i izložba starih knjiga koje su i predstavljene u monografiji.

Dušan Miletić

tagovi: , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .