Naslovna // Kultura // Promovisana nova knjiga Petra Milatovića Ostroškog u Jagodini

Promovisana nova knjiga Petra Milatovića Ostroškog u Jagodini

Autor je govorio o knjizi “Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija”, ali i odgovarao je na pitanja brojne publike. “U svakom zlu ima i nečeg dobrog: da nije bilo prodaje, ti rukopisi bi bili uništeni tokom ratova” rekao je Milatović

Petar Milatović Ostroški tokom promocije knjige u Jagodini

Nova knjiga Petra Milatovića Ostroškog “Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija” promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini.

U ovoj knjizi, Milatović je obradio 159 srpskih srednjovekovnih rukopisa koje je zahvaljujući svom istraživačkom radu pronašao u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci i biblioteci manastira Kongregacije Mehitarista u Beču. U ovoj knjizi se, pored kompletne analize tih rukopisa, nalazi i pregled starih štampanih knjiga, kao i pregled srpske štampe u Beču. “Skoro 1000 srpskih srednjovekovnih rukopisa nalazi se u raznim zemljama širom sveta” istakao je autor knjige tokom promocije u Književnom klubu:

-U ovoj knjizi sam obradio svih 159 rukopisa. Svakom sam pristupio temeljno tim pre što sam dobar poznavalac srednjovekovne književnosti koja je nažalost manje više nepoznata u srpskoj javnosti. Ovom knjigom sam hteo ne da dam zadnju reč, već da budućim istraživačima olakšam posao. Ovi rukopisi du deo ratnog plena iz austrijsko-turskih ratova, kao i iz ratnog plena iz Prvog i Drugog svetskog rata. Deo tih rukopisa prodao je Vuk Karadžić zajedno sa svojom ćerkom Minom, a tu je i deo zaostavštine darodavaca koji su poklonili srednjovekovne rukopise bečkom dvoru. U svakom zlu ima i nečeg dobrog. Da Vuk Karadžić nije prodao te rukopise, možda nijedan od njih ne bi bio dostupan našoj otadžbini –rekao je Milatović između ostalog.

Tokom večeri, autor je govorio i o drugim temama koje su obrađivane u knjizi, a odgovarao je i na pitanja brojne publike.

Knjiga je izazvala veliku pažnju javnosti

Petar Milatović Ostroški rođen je 2. novembra 1949. godine u Veleti kod Danilovrgrada u Crnoj Gori. Održao je više od 1300 književnih večeri i političkih predavanja širom sveta: od 1983. godine do danas, a živi i radi u Beču. Organizovao je i predvodio više od 200 srpskih masovnih mitinga u Beču tokom, kako on kaže, najveće satanizacije srpskog naroda u stranim medijima. Osnivač je “Srpskog doma” u kome se nalazila i “Srpska škola” u kojoj su deca izučavala srpski jezik, književnost i veronauku. Takođe, osnivač je štamparije u Beču, nekoliko srpskih udruženja i medija. Knjige su mu prevođene na nekoliko svetskih jezika, a izlagane su na sajmovima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

U četvrtak, 3. oktobra u Književnom klubu “Đura Jakšić” biće predstavljena knjiga “1244 Ključ mira u Evropi” autora Živadina Jovanovića, ministra spoljnih poslova SR Jugoslavije. Početak je zakazan za 18 sati.

Dušan Miletić

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .